Oudste Uilenspiegelfragment te zien in Damme

Tijl Uilenspigel

Omdat het dit jaar vijfhonderd jaar geleden is dat Johannes Grüninger in Staatsburg het boek Ein kurtzweilig Lesen von Dyl Ulenspiegel drukte, is er een reizende samengesteld over de legendarische komische held Tijl Uilenspiegel. Sinds vrijdag is de tentoonstelling te zien in het Uilenspiegelmuseum in het West-Vlaamse Damme.

Of Johannes Grüninger het boek drukte in 1510 of 1511 is overigens niet bekend, maar het is in ieder geval ongeveer vijfhonderd jaar geleden dat hij het boek op boekenbeurzen in Frankfurt- advertentie -

en Leipzig te koop aanbood.

Het boek werd in de periode hierna een groot succes. In Antwerpen verschenen Nederlandse, Engelse en Franse vertalingen. De oudst bewaarde Nederlandse druk dateert uit ongeveer 1519. Deze druk werd in Antwerpen vervaardigd door Michiel Hillen van Hoochstraten. In Vlaanderen werd Uilenspiegel later vooral bekend gemaakt door Charles de Coster (1827-1879). Deze Belgische Franstalige schrijver publiceerde in 1867 zijn werk La légende et les aventures héroïques, joyeuses et glorieuses d’Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs. In deze versie wordt Uilenspiegel in de West-Vlaamse stad Damme geboren.

In die geboortestad van Tijl Uilenspiegel worden de komende maanden zestien bladen van de ongebonden eerste druk van 1510 of 1511 tentoongesteld. Het museum:

Je ziet alle tweeëndertig pagina’s zonder te moeten bladeren, wat bij een boek van een dergelijke ouderdom en waarde sowieso een hachelijke zaak is. De wereld van het boek en de boekdrukkunst rond 1500 vormen de achtergrond waartegen we het origineel tonen. Vervolgens krijg je het succesverhaal tussen de boekbanden en erbuiten, en enkele van de 96 histories van de oudste druk.

De tentoonstelling, getiteld unFASSbar – Niet te vatten!, is tot tot zondag 6 november te zien in Damme. Eerder was hij al te zien in het Duitse Schöppenstedt. Na Damme doet de expositie nog de Duitse steden Keulen en Bernburg aan.

Molukse kinderen in kamp Schattenberg - Foto: Moluks Historisch…
[caption id="attachment_12275" align="alignleft" width="265"]De Fluwelen Burgwal, 1961 - Foto: CC/Voogd075In het Haags…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: