Restanten gaskamers Sobibor gevonden

Al acht jaar doen archeologen onderzoek op de plek van het voormalig kampterrein van Sobibor in Polen. De onderzoekers zeggen nu sporen te hebben gevonden van de gaskamers van Sobibor.

Naamplaatje van de zesjarig Lea Judith de La Penha uityt Amsterdam, dat eerder in Sobibor werd gevonden – Still Brandpunt

Naamplaatje van de zesjarig Lea Judith de La Penha uityt Amsterdam, dat eerder in Sobibor werd gevonden – Still Brandpunt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in vernietigingskamp Sobibor zeker 170.000 mensen vermoord. Na een opstand in het kamp, oktober 1943, besloten de nazi’s hun sporen uit te wissen en het kamp met de grond gelijk te maken.


De vondst van de gaskamers is woensdag bekendgemaakt door Yad Vashem. De afgelopen jaren zijn al duizenden persoonlijke eigendommen van voormalig gevangenen, het merendeel Joden, gevonden, waaronder juwelen, medicijnen en naamplaatjes.

Slachtofferaantal

De onderzoekers hebben nu dus ook de exacte locatie van de gaskamers weten te traceren. Aangezien nu meer duidelijk wordt over het formaat van de gaskamers, kan straks waarschijnlijk ook meer gezegd worden hun capaciteit en wordt duidelijker hoeveel mensen er precies in Sobibor om het leven werd gebracht. Het exacte slachtofferaantal is namelijk nog altijd onduidelijk. De schattingen variëren van 170.000 tot 250.000 doden.

- advertentie -

Archeologen hebben niet alleen de locatie van de gaskamers teruggevonden. Er zijn ook restanten van de muren bewaard gebleven. Tegenover de Jerusalem Post vertelt een van de onderzoekers dat in de restanten van een put, die vlakbij de gaskamers werd gevonden, ringen werden aangetroffen met Hebreeuwse inscripties.

Antikythera mechanisme – Foto: CC
Antikythera mechanisme – Foto: CCMaritiem archeologen zijn deze…
Parachutisten tijdens operatie Market Garden
Parachutisten tijdens operatie Market GardenArcheologen hebben bij Nijmegen

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: