Rijksmonumenten hebben eigen bordje

Nederlandse rijksmonumenten hebben sinds donderdag een eigen bord. Het nieuwe bord moet de monumenten zichtbaarder maken.

Ridderzaal in 2009 - Foto: CC

Ridderzaal – Foto: CC


Nederland telt ongeveer 60.000 rijksmonumenten, maar veel daarvan zijn niet als zodanig te herkennen. Het nieuwe bord is ontwikkeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed:

Het Rijksmonumentenbordje maakt tegelijkertijd een einde aan de verwarring die soms ontstaat over het ‘blauwwitte’ schildje (Blue Shield). Ten onrechte wordt vaak gedacht dat dit schildje aangeeft dat een gebouw een rijksmonument is. Blue Shield is in het leven geroepen tijdens de Haagse Conventie in 1954 en heeft als doel om cultureel erfgoed in tijden van oorlog en militaire bezetting te beschermen.

Het nieuwe monumentenbord werd donderdag door minister Jet Bussemaker het onthuld bij de Ridderzaal in Den Haag. Dit is het eerste Rijksmonument waar het bord de gevel siert.

Eigenaren van rijksmonumenten kunnen het bord (beschikbaar in de formaten 5x7cm, 10x15cm en 14x21cm) aanschaffen via de ANWB. De kleinste versie van het bord kost 30 euro.

- advertentie -

Het nieuwe bordje voor rijksmonumenten krijgt ook een variant voor gemeentelijke monumenten.

Marilyn Monroe tijdens de eerste shoot (Henry Aldridge and Sons)
Kasteeldomein d'Ursel (Onroerend Erfgoed)

[caption id="attachment_44891" align="alignleft" width="265"] Kasteeldomein d'Ursel (Onroerend Erfgoed)

De Vlaamse Monumentenprijs 2014 is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: