Scheepswrak blijkt inderdaad van piraat Zwartbaard

Piraat Zwartbaard tijdens een van zijn gevechten – Jean Leon Gerome Ferris, 1920

Een bekend scheepswrak voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina blijkt, zoals veel archeologen al langer dachten, inderdaad het schip van de achttiende-eeuwse piraat Zwartbaard. Dat meldt National Geographic.

Het scheepswrak werd in 1996 voor de kust van North Carolina gevonden. Archeologen vermoedden toen al dat het om het wrak van de Queen Anne’s Revenge ging. Dit was vroeger het vlaggenschip van de beruchte piraat Zwartbaard. Na vijftien jaar zeggen de onderzoekers er nu echt zeker van te zijn dat het inderdaad het wrak van deQueen Anne’s Revenge is. Volgens hoofdonderzoeker Claire Aubel wijst onder meer het formaat van het schip naar piraat Zwartbaard en zijn schip. Geen enkel ander schip in het gebied zou destijds zo groot zijn geweest en ook werden er buitengewoon veel wapens bij het wrak aangetroffen.

- advertentie -

Bekend is dat het vlaggenschip van piraat Zwartbaard, die vermoedelijk werd geboren onder de naam Edward Teach, in juni 1718 bij North Carolina op een zandbank liep. De piraat had het ruim een half jaar eerder veroverd op de Fransen. Het schip, dat door de Fransen gebruikt werd voor het vervoer van slaven, heette toen de La Concorde. Zwartbaard veranderde die naam in Queen Anne’s Revenge. Aan boord van het scheepswrak hebben de onderzoekers ook Franse apotheekspullen aangetroffen.

Piraat Zwartbaard was in de achttiende eeuw een gevreesde zeerover. Langs de oostkust van Noord-Amerika kaapte hij verschillende schepen. Tijdens gevechten zou hij lonten tussen zijn baard hebben gestopt waardoor er om een rookwalm ontstond. Hierdoor kreeg hij de bijnaam Zwartbaard. Vijf maanden nadat de piraat zijn beroemde schip verloren had kwam Zwartbaard bij een gevecht om het leven.

Het enorme anker van de Queen Anne’s Revenge werd in mei van dit jaar boven water gehaald. Het is overgebracht naar een museum in North Carolina.

open-monumentendag-vlaanderen
Open Monumentendag VlaanderenOp zondag 11 september grijpt alweer de…
Doris Day - My HeartDe 87-jarige Amerikaanse actrice en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: