Dark
Light

Spaanse grotschilderingen oudste ter wereld

Auteur:
1 minuut leestijd
Replica van een grotschildering in de Altamira-grot in Cantabrië, Museo Arqueológico Nacional (Publiek Domein - wiki)
Replica van een grotschildering in de Altamira-grot in Cantabrië, Museo Arqueológico Nacional (Publiek Domein - wiki)

Wetenschappers hebben grotschilderingen in Spanje onderzocht en stellen dat elf van de schilderingen tot de oudste ter wereld behoren. Eén schildering zou zelfs 40.800 jaar oud zijn, dat is 15.000 jaar ouder dan tot nu toe werd gedacht.

Volgens een van de onderzoekers kan het zelfs goed zijn dat sommige van de grotschilderingen niet zijn gemaakt door de moderne mens, maar door Neanderthalers. Hard bewijs hiervoor is er echter niet.

Uraniumdatering

De wetenschappers gebruikten een vrij nieuwe techniek om de ouderdom van de grotschilderingen vast te stellen. Het gaat om zogenaamde uraniumdatering waarbij het verval van uraniumatomen wordt gemeten. In het verleden werd vaak gebruik gemaakt van koolstofdatering. In totaal werden er vijftig tekeningen in elf grotten in het noorden van Spanje onderzocht.

De oudste tekening zou minstens 40.800 jaar oud zijn en daarmee ook ouder zijn dan de grottekeningen in de Chauvet-grot in Frankrijk, waarvan men tot nu toe dacht dat ze de oudste waren. Ook over de ouderdom van de kunstwerken in Frankrijk wordt echter nog altijd druk gediscussieerd.

De 40.800 jaar oude rotsschildering bevindt zich in de grot El Castello in Noord-Spanje. Het gaat om een afbeelding van een rode bol.

In een andere grot werden ongeveer vijfentwintig schilderingen onderzocht. Die zouden allemaal ongeveer 37.300 jaar oud zijn. Het onderzoek werd geleid door Alistair Pike van de universiteit van Bristol. De onderzoeksresultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×