Spaanse grotschilderingen oudste ter wereld

Grotschilderingen in de Altamira-grot in Cantabrië

Wetenschappers hebben grotschilderingen in Spanje onderzocht en stellen dat elf van de schilderingen tot de oudste ter wereld behoren. Eén schildering zou zelfs 40.800 jaar oud zijn, dat is 15.000 jaar ouder dan tot nu toe werd gedacht.

Volgens een van de onderzoekers kan het zelfs goed zijn dat sommige van de grotschilderingen niet zijn gemaakt door de moderne mens, maar door Neanderthalers. Hard bewijs hiervoor is er echter niet.

Uraniumdatering

De wetenschappers gebruikten een vrij nieuwe techniek

- advertentie -om de ouderdom van de grotschilderingen vast te stellen. Het gaat om zogenaamde uraniumdatering waarbij het verval van uraniumatomen wordt gemeten. In het verleden werd vaak gebruik gemaakt van koolstofdatering.

In totaal werden er vijftig tekeningen in elf grotten in het noorden van Spanje onderzocht.

De oudste tekening zou minstens 40.800 jaar oud zijn en daarmee ook ouder zijn dan de grottekeningen in de Chauvet-grot in Frankrijk, waarvan men tot nu toe dacht dat ze de oudste waren. Ook over de ouderdom van de kunstwerken in Frankrijk wordt echter nog altijd druk gediscussieerd.

De 40.800 jaar oude rotsschildering bevindt zich in de grot El Castello in Noord-Spanje. Het gaat om een afbeelding van een rode bol.

In een andere grot werden ongeveer vijfentwintig schilderingen onderzocht. Die zouden allemaal ongeveer 37.300 jaar oud zijn. Het onderzoek werd geleid door Alistair Pike van de universiteit van Bristol. De onderzoeksresultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Welke deskundige wil ons en de Historiek-bezoekers op een toegankelijke manier uitleggen hoe uraniumdatering precies werkt? Mail naar info@historiek.net

flevoland-satelliet-gr
Flevoland, het grootste scheepskerkhof ter wereldEen scheepswrak dat in…
Geboortehuis van Ringo Starr - Google Street ViewHet geboortehuis…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: