Utrechters geschrokken na brief over NSB-museum

NSB-museum

NSB-museum

In Utrecht is enige opschudding ontstaan door een brief waarin gemeld wordt dat aan de Utrechtse Maliebaan binnenkort een NSB-museum wordt gevestigd. Wie de brief heeft verstuurd is niet duidelijk.


NSB-logo

NSB-logo

De anonieme briefschrijver meldt dat het museum wordt gevestigd op de plek van het oude hoofdkantoor van de NSB: Maliebaan 35. Hier bevindt zich vandaag de dag een kinderdagverblijf. Uit de brief:

Het museum zal niet alleen de geschiedenis tonen van de NSB vanaf de oprichting in Utrecht in december 1931 tot de opheffing in 1945, maar ook aandacht schenken aan de lotgevallen van de (klein)kinderen van NSB-ouders na de Tweede Wereldoorlog.

Volgens de briefschrijver zijn veel mensen vergeten dat de NSB voor de oorlog een “uitgesproken vaderlandslievende en oranjegezinde” partij was. Het museum wil ook onbekende aspecten van het verleden belichten en zou de beschikking hebben over veel objecten uit depots van andere Nederlandse musea. Omdat “door het jarenlange taboe op de de Nationaal-Socialistische Beweging” veel materiaal verloren is gegaan vraagt de briefschrijver aan personen die beschikken over NSB-memorabilia zich te melden.

Misplaatste grap

Tegenover RTV Utrecht zegt een bewoner van de Maliebaan dat hij zich rot schrok toen hij de brief op de deurmat vond. “Als je zo’n brief krijgt, dan gaan de rillingen door je heen,” aldus Piet Hein van Kessel.

- advertentie -

Volgens het kinderdagverblijf dat nu op gevestigd is op Maliebaan 35, is er niets waar van de komst van een museum. De crèche heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie en briefjes op de ramen gehangen waarop staat dat de komst van het museum onzin is. Volgens historicus Ad van Liempt is de brief vermoedelijk een misplaatste grap.

Historiek en Historizon hebben voor zaterdag 25 oktober een NSB-dag georganiseerd waarbij onder meer de Maliebaan en de Muur van Mussert bezocht worden >>>

De brief over het NSB-museum:

De brief over het NSB-museum (Twitter)

De brief over het NSB-museum (Twitter)

Vrouwenkamp Albertsdorp (Flehite)
Belgen in Amersfoort (Flehite)Tot begin volgend jaar is…
Adolf Hitler op een koffiekuipje (Twitter)
De Zwitserse supermarktketen Migros brengt kuipjes koffiemelk op de markt met daarop…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: