Van Gogh Museum zeven maanden dicht vanwege renovatie

Foto: Van Gogh Museum / Luuk Kramer

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is de komende zeven maanden in verband met een verbouwing niet toegankelijk voor het publiek. Topstukken van het museum zijn nog wel in Amstedam te zien, ze verhuizen tijdelijk naar de Hermitage.

De verbouwing van het Van Gogh Museum is nodig omdat het museum uiterlijk halverwege 2014 moet voldoen aan verscherpte eisen op het gebied van veiligheid voor publiek en kunst.


Het museum heeft dit afgesproken met de Rijksgebouwendienst en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

- advertentie -

Het is de bedoeling dat het museum de deuren op 1 mei 2013 weer opent met de overzichtstentoonstelling Van Gogh aan het werk in het kader van het veertigjarig bestaan van het Van Gogh Museum. De stad Amsterdam verwacht in 2013 veel toeristen, onder meer vanwege de heropening van het Rijksmuseum, Grachten 400, Koninkrijk 200 jaar en het 125-jarig bestaan van het Concertgebouw- en orkest.

Van Gogh in de Hermitage

De Aardappeleters, 1885

Meer dan zeventig Van Gogh-topstukken, aangevuld met brieven en prenten op papier uit de collectie van het Van Gogh Museum, zijn van 29 september 2012 tot en met 25 april 2013 in de Keizersvleugel van de Hermitage te zien. Het gaat onder meer om bekende werken als Zonnebloemen, De slaapkamer, Amandelbloesem, De aardappeleters en Het gele huis.

Hiervoor is een speciale tentoonstelling samengesteld. Hierin kan de bezoeker de persoonlijke zoektocht van Vincent van Gogh volgen naar “de kern van zijn kunstenaarschap’. Het Van Gogh Museum:

Vincent van Gogh stelde zich voortdurend nieuwe doelen: soms richtte hij zich op de schildertechnische kanten van het vak, zoals het effect van kleur of het creëren van een eigen stijl, soms op bepaalde onderwerpen, zoals het boerenleven, portretten of de natuur. Deze thema’s, die leidend waren voor de kunstenaar, geven vorm aan de opstelling van de collectie van het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam.

De thema’s in de presentatie zijn: Oefening baart kunst, Een eigen stijl, Het effect van kleur, Boerenschilder, Met het oog op Japan, Het moderne portret, en De rijke natuur. Binnen ieder thema zijn werken uit verschillende periodes naast elkaar te zien.

Een ander deel van de collectie van het Van Gogh Museum is gedurende de renovatie te zien in musea in Japan en Zuid-Korea.

pont-du-gard-aquaduct-265

[caption id="attachment_17527" align="alignleft" width="265"]Pont du Gard

Zondag is de gezinstentoonstelling High Tech Romeinen

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: