Dark
Light

‘Moederschap’ (Vierge au baiser) – Maurice Denis, 1896-1897

Auteur:
1 minuut leestijd
Maurice Denis (1870 – 1943), Moederschap (Vierge au baiser) - detail, 1896-1897, olieverf op doek, Van Gogh Museum, Amsterdam
Maurice Denis (1870 – 1943), Moederschap (Vierge au baiser) - detail, 1896-1897, olieverf op doek, Van Gogh Museum, Amsterdam

Het Van Gogh Museum heeft een schilderij van de Franse kunstschilder Maurice Denis (1870-1943) toegevoegd aan de collectie. Het gaat om het werk ‘Moederschap’ (Vierge au baiser) uit 1896-1897. Het werk toont Denis’ vrouw Marthe en hun kindje Noële. Moederschap is een belangrijk thema in het werk van Denis, hij maakte een hele serie schilderijen en prenten met dit onderwerp.

Maurice Denis is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nabis (1890-1914), deze groep Franse kunstenaars wilde door middel van intieme, vaak huiselijke scènes de universele waarden verbeelden. Voor het Van Gogh Museum is het werk van kunstenaars uit deze groep relevant, aangezien de Nabis-leden zich lieten inspireren door de persoonlijke manier waarop Vincent van Gogh uitdrukking gaf aan het universele, menselijke bestaan.

“Dit sprak schilders als Maurice Denis tot de verbeelding en beïnvloedde hun werk. Maar anders dan Van Gogh stelden zij ideeën en concepten centraal, in plaats van de zichtbare werkelijkheid. Zo was Maurice Denis gefascineerd en ontroerd door de band tussen moeder en kind, en verbeeldde hij in zijn werk de universele waarde van moederliefde.”

Maurice Denis (1870 – 1943), Moederschap (Vierge au baiser), 1896-1897, olieverf op doek, Van Gogh Museum, Amsterdam
Maurice Denis (1870 – 1943), Moederschap (Vierge au baiser), 1896-1897, olieverf op doek, Van Gogh Museum, Amsterdam

Andere werken

Het Van Gogh Museum had al drie schilderijen van Denis en een omvangrijke collectie prenten van zijn hand (bijna 150 werken) in het beheer, en heeft daar nu een schilderij met het thema vrouw en kinderen – dat een belangrijk deel van het oeuvre van Denis beslaat – aan toe kunnen voegen. Verder beheert het museum een unieke grafiekcollectie laat-negentiende-eeuwse prentkunst van vooraanstaande Nabis-kunstenaars, waar ‘Moederschap’ (Vierge au baiser) direct aan gerelateerd is qua periode, stijl en onderwerp.

‘Moederschap’ is sinds 1971 niet meer in Europa te zien geweest en is nog nooit in Nederland tentoongesteld. Het schilderij is vanaf nu te zien in het museum en wordt samen met enkele voorbeelden uit de grafiekcollectie getoond.

Conservator Maite van Dijk over het werk van Nabis:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Zelfde rubriek

×