Dark
Light

10,5 miljoen voor ‘zwangere vriendin’ Picasso

Auteur:
1 minuut leestijd

Femme assise – Picasso, 1949 (Afb: Christie’s)
Bij veilinghuis Christie’s in Londen is het werk Femme assise van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso is geveild voor ruim 10,5 miljoen euro.

Op het doek uit 1949 beeldde de kunstenaar zijn zwangere vriendin Françoise Gilot (1922) af. Deze Franse vriendin van de kunstenaar, zelf ook kunstenaar, ontmoette Picasso op haar eenentwintigste. De Spaanse kunstschilder zelf toen al in de zestig. De twee kregen een relatie. Uit die relatie werden twee kinderen geboren: Claude (1947) en Paloma (1949) geboren.

Op het schilderij Femme assise is Gilot te zien terwijl ze zwanger is van Paloma. Het doek is gekocht door de Acquavella Galleries in New York. De galerie legde er 8,5 miljoen pond voor neer. Omgerekend is dat ongeveer 10,5 miljoen euro.

Pablo Picasso en Françoise Gilot trouwden nooit. In 1953 ging het stel uit elkaar. Gilot publiceerde later een boek over haar leven met de wereldberoemde kunstenaar: Life with Picasso (Leven met Picasso).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×