Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

17 miljoen euro voor Gronings erfgoed in aardbevingsgebied

De minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, heeft 17 miljoen euro vrijgemaakt voor het onderhoud van rijksmonumenten in het aardbevingsgebied binnen de provincie Groningen. Het gaat om 4 miljoen euro voor 2018 en nog eens 13 miljoen euro voor de komende jaren. Ook de provincie Groningen en Nationaal Coördinator Groningen dragen elk 1,35 miljoen euro bij. De minister heeft dat vrijdag samen met gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk en Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Appingedam.

- ad -

Van Engelshoven lichtte haar besluit als volgt toe:

“Monumenten zijn iconen in provincies. Ze zijn een onmisbare schakel tussen verleden, heden en toekomst. Erfgoed vertelt ons wie we zijn. Bovendien moeten we monumenten koesteren om hun eigen kracht en schoonheid. Juist in Groningen, waar behoud van identiteit nu zo wezenlijk is, vind ik het belangrijk dat we die monumenten ook kunnen doorgeven aan toekomstige generaties. Door monumenten in Groningen in optimale staat van onderhoud te brengen, zijn ze veiliger: goed onderhouden monumenten zijn minder kwetsbaar voor aardbevingen.”

In 2018 worden twee subsidieregelingen ingesteld, één voor groot onderhoud en één voor regulier onderhoud. De regeling Groot Onderhoud en Restauratie Rijksmonumenten Groningen (GRRG) heeft als doel groot onderhoud, waaronder restauratie en herbestemming, van rijksmonumenten in de provincie Groningen te stimuleren. Deze regeling is in de tien aardbevingsgemeenten ook bedoeld voor monumentale woonhuizen. Er is een maximaal bedrag van 400.000 euro per aanvraag beschikbaar.

De Regeling Regulier Onderhoud Rijksmonumenten Groningen (RORG) is voor het regulier onderhoud van woonhuismonumenten. Dit zijn werkzaamheden die periodiek aan een rijksmonument worden uitgevoerd om het monument goed in stand te houden. Per aanvraag is een maximaal bedrag van 24.500 euro beschikbaar.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Het Rijk, de provincie Groningen en Nationaal Coördinator Groningen investeren samen 6,7 miljoen euro in beide pilotregelingen. Beide regelingen treden op 1 april in werking.

Cultuurfonds voor Monumenten

De provincie Groningen vult het bestaande Cultuurfonds voor Monumenten met ruim 2 miljoen euro aan. Dit fonds bestaat al sinds 2003 en heeft als doel het behoud van gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden binnen beschermde stads- en dorpsgezichten. Eigenaren in de provincie Groningen kunnen daarvoor een lening aanvragen. De uitvoering van dit fonds wordt verzorgd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds.

Lees ook: Gaswinning in Groningen


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Een papje met rattengif

  Een papje met rattengif

  Nadat Marijtgen haar gruwelijke verleden heeft opgebiecht, die de processtukken beschrijven als ‘grouwelijcke, monstrueuse, escreable, vervloecte ende seer abominable daeden’, komt de baljuw op 9 oktober 1628 met zijn eis. Lees verder »
 • Het vergeten verhaal van de Wolfskinderen

  Het vergeten verhaal van de Wolfskinderen

  Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vluchtten honderdduizenden Duitsers uit Oost-Pruisen en Königsberg voor het oprukkende Rode Leger. Tijdens deze vlucht raakten geregeld kinderen zoek of ze waren er … Lees verder »
 • Vrouwen tot 1956 handelingsonbekwaam

  Vrouwen tot 1956 handelingsonbekwaam

  Op 14 juni 1956 werd de 'Wet handelingsonbekwaamheid' afgeschaft. Getrouwde vrouwen mochten werken, een bankrekening openen en zonder toestemming van manlief op reis. Lees verder »
 • De Sabijnse Maagdenroof

  De Sabijnse Maagdenroof

  Een van de bekendste mythische verhalen uit de begintijd van Rome is de Sabijnse Maagdenroof. Deze geschiedenis deed zich volgens de verhalen net na de stichting van Rome voor. De … Lees verder »
Meer tips ➱