Dark
Light

17 miljoen euro voor Gronings erfgoed in aardbevingsgebied

Auteur:
1 minuut leestijd
Gasuniegebouw in Groningen (cc - Wutsje)
Gasuniegebouw in Groningen (cc - Wutsje)

De minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, heeft 17 miljoen euro vrijgemaakt voor het onderhoud van rijksmonumenten in het aardbevingsgebied binnen de provincie Groningen. Het gaat om 4 miljoen euro voor 2018 en nog eens 13 miljoen euro voor de komende jaren. Ook de provincie Groningen en Nationaal Coördinator Groningen dragen elk 1,35 miljoen euro bij. De minister heeft dat vrijdag samen met gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk en Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Appingedam.

Van Engelshoven lichtte haar besluit als volgt toe:

“Monumenten zijn iconen in provincies. Ze zijn een onmisbare schakel tussen verleden, heden en toekomst. Erfgoed vertelt ons wie we zijn. Bovendien moeten we monumenten koesteren om hun eigen kracht en schoonheid. Juist in Groningen, waar behoud van identiteit nu zo wezenlijk is, vind ik het belangrijk dat we die monumenten ook kunnen doorgeven aan toekomstige generaties. Door monumenten in Groningen in optimale staat van onderhoud te brengen, zijn ze veiliger: goed onderhouden monumenten zijn minder kwetsbaar voor aardbevingen.”

In 2018 worden twee subsidieregelingen ingesteld, één voor groot onderhoud en één voor regulier onderhoud. De regeling Groot Onderhoud en Restauratie Rijksmonumenten Groningen (GRRG) heeft als doel groot onderhoud, waaronder restauratie en herbestemming, van rijksmonumenten in de provincie Groningen te stimuleren. Deze regeling is in de tien aardbevingsgemeenten ook bedoeld voor monumentale woonhuizen. Er is een maximaal bedrag van 400.000 euro per aanvraag beschikbaar.

De Regeling Regulier Onderhoud Rijksmonumenten Groningen (RORG) is voor het regulier onderhoud van woonhuismonumenten. Dit zijn werkzaamheden die periodiek aan een rijksmonument worden uitgevoerd om het monument goed in stand te houden. Per aanvraag is een maximaal bedrag van 24.500 euro beschikbaar.

Het Rijk, de provincie Groningen en Nationaal Coördinator Groningen investeren samen 6,7 miljoen euro in beide pilotregelingen. Beide regelingen treden op 1 april in werking.

Cultuurfonds voor Monumenten

De provincie Groningen vult het bestaande Cultuurfonds voor Monumenten met ruim 2 miljoen euro aan. Dit fonds bestaat al sinds 2003 en heeft als doel het behoud van gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden binnen beschermde stads- en dorpsgezichten. Eigenaren in de provincie Groningen kunnen daarvoor een lening aanvragen. De uitvoering van dit fonds wordt verzorgd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds.

Lees ook: Gaswinning in Groningen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×