388 slachtoffers Pearl Harbor mogelijk alsnog geïdentificeerd

1 minuut leestijd
Aanval op de marinebasis Pearl Harbor - US Navy
Japanse aanval op de marinebasis Pearl Harbor - US Navy
Aanval op de marinebasis Pearl Harbor - US Navy
Aanval op de marinebasis Pearl Harbor – US Navy

Amerika hoopt 388 anonieme slachtoffers van de Japanse aanval op de marinebasis Pearl Harbor in Hawaï met nieuwe technieken alsnog te kunnen identificeren. Het gaat om opvarenden van het marineschip USS Oklahoma.

De aanval op Pearl Harbor (7 december 1941) was een van de keerpunten van de Tweede Wereldoorlog. Door de aanval werd de oorlog definitief een wereldoorlog, want vanaf dat moment namen de Verenigde Staten actief deel aan de militaire strijd.

De USS Oklahoma was een van de eerste schepen die door de Japanners onder vuur werd genomen. Enkele minuten na de eerste treffers begon het slagschip al te kapseizen. Het grootste deel van de bemanning zat gevangen in het schip. Méér dan vierhonderd bemanningsleden kwamen om. Slechts 42 opvarenden werden gered. Veel van de anonieme slachtoffers werden begraven op het kerkhof van Honolulu.

Kapseizende USS Oklahoma
Kapseizende USS Oklahoma

Binnenkort worden resten van 388 anonieme slachtoffers opgegraven en naar een laboratorium gebracht. Met behulp van nieuwe DNA-technieken hoopt men de slachtoffers alsnog te kunnen identificeren. Het is niet voor het eerst dat men probeert te achterhalen welke namen bij de verschillende resten horen. Het ministerie van Defensie waarschuwt nu ook dat mogelijk niet alle nabestaanden uitsluitsel zullen krijgen.

Bij de aanval op Pearl Harbor kwamen in totaal ruim 2400 militairen om het leven.

DVD: Pearl Harbor

Hundreds of USS Oklahoma crew members to be exhumed

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×