Dark
Light

500 jaar oud Mexicaans beeldhandschrift gereconstrueerd

Auteur:
1 minuut leestijd
500 jaar oud Mexicaans beeldhandschrift gereconstrueerd
500 jaar oud Mexicaans beeldhandschrift gereconstrueerd

Bij Museum Volkenkunde in Leiden kan het publiek vanaf zondag meehelpen met de voltooiing van een reconstructie van een pre-koloniale codex uit Meso-Amerika. Samen met enkele onderzoekers kunnen ze de pagina’s van de reconstructie inkleuren, met verven die volgens hervonden recept zijn gemaakt.

Veel codices (beeldhandschriften) zijn verbrand bij de Spaanse kolonisatie van Midden-Amerika. Ook de kennis over het maakproces is grotendeels verloren gegaan. De originele codex is niet alleen zeldzaam maar ook zeer kwetsbaar. Wanneer de codex tentoongesteld wordt, zullen de afbeeldingen onder invloed van het licht totaal vervagen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed:

“De reconstructie kan helpen om te voorspellen hoe de schilderingen de tijd doorstaan en hoe ze beter te bewaren voor de toekomst. In een proefopstelling worden de kleuren versneld verouderd. Eerder werd met deze werkwijze ervaring opgedaan met de schilderijen van Van Gogh.”

Onderzoekers Art Ness Proaño Gaibor, chemisch kleuranalist bij de Rijksdienst, en Ludo Snijders, archeoloog van de Universiteit Leiden, combineerden hun kennis om het maakproces van de codices te achterhalen. Het project is een samenwerking tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Universiteit Leiden en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die het project financiert.

Het project in Museum Volkenkunde loopt van zondag 23 tot en met zondag 30 augustus 2015.

×