Bij de aanleg van een gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland door de Oostzee zijn talloze oude scheepswrakken gevonden, waarvan sommigen duizend jaar oud. Dat heeft de Swedish National Heritage Board bekendgemaakt.
De twaalf scheepswrakken komen met name uit de 17e en 18e eeuw, maar volgens een woordvoerder liggen er ook schepen uit de middeleeuwen. De wrakken waren vooral handelsschepen. Vanwege de lage temperatuur en het zuurstofgehalte in de Oostzee blijven schepen daar goed bewaard, ze kunnen tot duizend jaar goed blijven. De Zweedse oudheidkundige dienst verwacht dat er op de bodem van de Oostzee zo’n drie- tot honderdduizend scheepswrakken verborgen liggen.
Met sonar-apparatuur werd een groot gebied onderzocht waarlangs de gaspijpleiding moest lopen. Daarbij zijn films gemaakt van oude scheepswrakken op de bodem van de Oostzee, op meer dan honderd meter diepte. De pijpleiding is zorgvuldig om de schepen heen aangelegd. Deze moet de Europese Unie binnenkort voorzien van Russisch gas.
De Oostzee werd in het verleden ook door Nederlandse schepen veel bevaren. Rond 1500 vertrokken er jaarlijks honderden schepen voor graanhandel naar het Poolse Gdansk. In 2007 werd in de Oostzee ook een Nederlands scheepswrak gevonden. Onbekend is of nu weer een Nederlands schip gevonden is.
Overzicht van boeken over de maritieme geschiedenis