Abbé Pierre is de verzetsnaam van de Fransman Henri Antoine Grouès die erg bekend werd als sociaal werker onder de clochards (daklozen) van Parijs.
Abbé Pierre werd op 5 augustus 1912 in Lyon geboren als Henri Antoine Grouès. Zijn ouders hadden het goed waardoor Abbé Pierre vrij onbezorgd kon opgroeien. Hij studeerde aan het jezuïetencollege in Lyon en trad in 1930 toe tot een kapucijnenklooster. Een jaar later vertrok hij hier echter vanwege gezondheidsomstandigheden en werd hij seculier priester van het bisdom Grenoble.
Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij actief deel aan het verzet. Hij loodste vele onderduikers, waaronder veel joden en verzetsstrijders, door de Alpen. Vanaf 1942 liet hij zich Abbé Pierre (pastoor Pierre) noemen. Tweemaal werd hij tijdens de oorlog gearresteerd en in 1944 vluchtte hij naar Noord-Afrika. Daar werd hij aalmoezenier bij de marine.
Na de oorlog was Abbé Pierre zes jaar lang (1945-1951) afgevaardigde in het Franse parlement. Dit overigens zonder zich bij een politieke partij aan te sluiten.
Hulp aan de armsten in de samenleving lag Abbé Pierre nog steeds na aan het hart. In de buurt van Parijs stichtte hij Emmaüs, een plek die werd ingericht als toevluchtsoord voor daklozen, vluchtelingen, misdadigers en zwervers. Zijn Emmaüs-beweging kreeg in de jaren vijftig grote bekendheid. Het was een periode met strenge winters en Abbé Pierre was geregeld op de radio te horen. Hij riep op tot hulp aan de allerarmsten. Zijn bekendheid zorgde er voor dat hij in contact kwam met enkele van de groten der aarde zoals president Eisenhouwer, Albert Einstein en paus Johannes-Paulus II.
In 1996 kwam Abbé Pierre in opspraak nadat hij zijn steun had betuigd aan Roger Garaudy, een voormalige marxistische filosoof en Holocaustontkenner. De Fransman werd onder meer door Israëlische lobbygroepen beschuldigd van antisemitisme.
Abbé Pierre overleed op 22 januari 2007 op 94-jarige leeftijd aan een longontsteking. Bij de verkiezing van de Grootste Fransman (Le Plus Grand Français de tous les temps – 2005) eindigde hij op de derde plaats. De pater publiceerde gedurende zijn leven verschillende boeken waaronder Mijn god waarom?, een boek met korte meditaties.