Achttiende-eeuws kanon blijkt nog kogel en buskruit te bevatten

Het kanon – Still YouTube
Een eeuwenoud kanon restaureren blijkt een gevaarlijk klusje te kunnen zijn. In New York werd onlangs zo´n kanon schoongemaakt en toen bleek er nog een kanonskogel en buskruit in te zitten. Dat meldt CNN zondag.

Het gaat om een kanon van het Britse schip H.M.S Hussar, dat halverwege de achttiende bij New York zonk. Enkele jaren geleden werd het kanon opgedoken en de afgelopen tijd lag het in een opslag. Toen restauratiemedewerkers het kanon vrijdag aan het schoonmaken waren, bleek er nog een kogel en bijna een kilo zwart buskruit in te zitten.

Uiteindelijk moest de Explosieven Opruimingsdienst er aan te pas komen om het kanon te ontmantelen. Volgens deskundigen had het buskruit nog een flinke explosie kunnen veroorzaken.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: