Achttiende-eeuws kanon blijkt nog kogel en buskruit te bevatten

Het kanon – Still YouTube
Een eeuwenoud kanon restaureren blijkt een gevaarlijk klusje te kunnen zijn. In New York werd onlangs zo´n kanon schoongemaakt en toen bleek er nog een kanonskogel en buskruit in te zitten. Dat meldt CNN zondag.

Het gaat om een kanon van het Britse schip H.M.S Hussar, dat halverwege de achttiende bij New York zonk. Enkele jaren geleden werd het kanon opgedoken en de afgelopen tijd lag het in een opslag. Toen restauratiemedewerkers het kanon vrijdag aan het schoonmaken waren, bleek er nog een kogel en bijna een kilo zwart buskruit in te zitten.

Uiteindelijk moest de Explosieven Opruimingsdienst er aan te pas komen om het kanon te ontmantelen. Volgens deskundigen had het buskruit nog een flinke explosie kunnen veroorzaken.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: