Actrice Jane Russell (89) overleden

Jane Russel in de jaren veertig
De Amerikaanse actrice Jane Russell is maandag op 89-jarige leeftijd overleden. De actrice werd onder meer bekend door haar rol in de film Gentlemen Prefer Blondes waarin ook Marilyn Monroe speelde.

De film waarmee Russell doorbrak was de film The Outlaw, een western uit de jaren veertig waarin de decolleté van de Amerikaanse een prominente rol speelde. Jane Russell werd door deze film in een klap een sekssymbool en Hollywood-icoon.- advertentie -

Poster voor ‘The Outlaw

Het duurde overigens enige tijd voor de film door de strenge Amerikaanse keuring kwam. Volgens veel Amerikanen was hij veel te onzedelijk. Maar liefst drie jaar lang wist de filmkeuring de film tegen te houden. Lang voor hij daadwerkelijk in de bioscopen te zien was, was de film, mede door de expliciete filmposters, al erg bekend.

Bij Amerikaanse soldaten was Russell erg populair. Beroemd zijn Russell´s pinupfoto’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder Amerikaanse soldaten werden verspreid. Russell was ook enige tijd actief in de muziek. zo zong ze eind jaren veertig bijvoorbeeld het nummer isses and Tears met Frank Sinatra.

Begin jaren vijftig speelde Russell in de film Gentlemen Prefer Blondes naast onder meer Marilyn Monroe (1926-1962).

Eind jaren zestig speelde Russell haar laatste filmrol. In de periode hierna was ze actief christen. Zo organiseerde ze onder meer bijbelstudies in Hollywood.

De Amerikaanse filmster trouwde drie keer en adopteerde drie kinderen.

  • In memoriam-video van een fan

Trailer van ‘The Outlaw’

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier