Week van de koloniale geschiedenis

Afscheidsbriefje Titanic-passagier naar museum

Foto: Cobh Heritage Centre
Toen de Titanic 1912 aan het zinken was schreef passagier Jeremiah Burke een kort afscheidsbriefje. Hij stopte het briefje in een fles en gooide die vervolgens overboord. Bijna honderd jaar later is dit briefje overgedragen aan een museum in het Ierse Cobh.

Jeremiah Burke was negentien jaar oud en samen met zijn nicht op weg naar Amerika om daar twee van zijn zussen te ontmoeten die een jaar eerder naar Boston waren vertrokken. De Titanic, destijds het grootste passagiersschip ter wereld, kwam in de nacht van 14 op 15 april 1912 in botsing met een ijsschots.- advertentie -

De Titanic zonk drie uur na de botsing

Uiteindelijk zou het schip hierdoor zinken. Van de 2201 passagiers kwamen er 1517 om het leven.

Terwijl het schip al water aan het maken was schreef de negentienjarige Jeremiah Burke op een briefje:

From Titanic, goodbye all, Burke of Glanmire, Cork.

Burke stopte het briefje vervolgens in een wijwaterflesje dat hij bij het vertrek van zijn moeder had gehad en gooide het over boord. Ongeveer een jaar later spoelde de flessenpost aan bij de Engelse kunst. Zowel Jeremiah als zijn nicht Nora kwamen bij de ramp om het leven. Hun lichamen zijn nooit gevonden.

Het briefje is de afgelopen eeuw bewaard door de familie van Jeremiah Burke. Deze week heeft de familie het briefje overgedragen aan het Cobh Heritage Centre waar het tentoongesteld zal worden in Titanic-tentoonstelling.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: