Dark
Light

Afscheidsbriefje Titanic-passagier naar museum

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Cobh Heritage Centre
Toen de Titanic 1912 aan het zinken was schreef passagier Jeremiah Burke een kort afscheidsbriefje. Hij stopte het briefje in een fles en gooide die vervolgens overboord. Bijna honderd jaar later is dit briefje overgedragen aan een museum in het Ierse Cobh.

Jeremiah Burke was negentien jaar oud en samen met zijn nicht op weg naar Amerika om daar twee van zijn zussen te ontmoeten die een jaar eerder naar Boston waren vertrokken. De Titanic, destijds het grootste passagiersschip ter wereld, kwam in de nacht van 14 op 15 april 1912 in botsing met een ijsschots. Uiteindelijk zou het schip hierdoor zinken. Van de 2201 passagiers kwamen er 1517 om het leven. Terwijl het schip al water aan het maken was schreef de negentienjarige Jeremiah Burke op een briefje:

“From Titanic, goodbye all, Burke of Glanmire, Cork.”

Burke stopte het briefje vervolgens in een wijwaterflesje dat hij bij het vertrek van zijn moeder had gehad en gooide het over boord. Ongeveer een jaar later spoelde de flessenpost aan bij de Engelse kunst. Zowel Jeremiah als zijn nicht Nora kwamen bij de ramp om het leven. Hun lichamen zijn nooit gevonden.

Het briefje is de afgelopen eeuw bewaard door de familie van Jeremiah Burke. Deze week heeft de familie het briefje overgedragen aan het Cobh Heritage Centre waar het tentoongesteld zal worden in een Titanic-tentoonstelling.

Lees ook: De ramp met de RMS Titanic (1912)
Boek:De Titanic. Reddingsboot nr.6 en andere opmerkelijke verhalen – Martin van Neck
DVD: Speelfilm Titanic

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×