Dark
Light

Afstoting 31 rijksmonumenten voorlopig uitgesteld

Auteur:
1 minuut leestijd
De Ruïne van Kasteel Brederode
De Ruïne van Kasteel Brederode

Het kabinet maakte eind vorig jaar bekend 31 grote rijksmonumenten af te willen stoten. Dit zou per 1 juli van dit jaar hebben moeten gebeuren, maar na kritische vragen van de Raad voor Cultuur is de afstoting voorlopig uitgesteld.

De afstoting betreft onder meer monumenten als de vesting Naarden, de Naald in Apeldoorn, de ruïne van Brederode in Santpoort, de Sassenpoort in Zwolle en de Onze Lieve Vrouwenkerk in Veere. Het is de bedoeling dat deze monumenten overgedragen worden aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo), een koepel van grote, professionele monumentenorganisaties. Voor behoud, beheer en exploitatie van de monumenten wil het Rijk de NMo eenmalig 61 miljoen geven. Er wordt daarbij gesproken van een “bruidsschat”.

Uitgesteld

Het was eigenlijk de bedoeling dat de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) vanaf 1 juli zorg zou gaan dragen voor de 31 monumenten, maar omdat de Raad voor Cultuur vindt dat de zaken nog niet goed genoeg geregeld zijn, is de afstoting voorlopig even van de baan.

De raad vindt dat de NMo meer tijd moet krijgen om zaken op orde te hebben, voordat de 31 rijksmonumenten aan de organisatie worden overgedragen. De raad wil onder meer dat de NMo meer inzicht geeft in het business model en de wijze waarop de instandhoudingsbijdrage van 61 miljoen euro is vastgesteld.

Minister Blok heeft besloten de afstoting voorlopig uit te stellen en geen onoomkoombare stappen te nemen voor een debat met de Kamer.

×