Dark
Light

Alle Nederlandse WOII-oorlogsschepen online

1 minuut leestijd
Aankomst Hr. Ms. Gelderland in Curacao, oktober 1937 – Foto: Collectie van Cleemputte
Aankomst Hr. Ms. Gelderland in Curacao, oktober 1937 – Foto: Collectie van Cleemputte

Op de website www.go2war2.nl is sinds kort informatie te vinden over alle Nederlandse oorlogsschepen die vochten in de Tweede Wereldoorlog.

Aan boord van de luchtverdedigingskruiser Hr. Ms. Jacob van Heemskerck, juli 1941 – Foto: Privé-collectie M. Thijs
Recent werd een artikel over de lichte kruisers van de Tromp-klasse op de website, een initiatief van Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT), gezet. Met de toevoeging van dit artikel staan nu alle Nederlandse oorlogsschepen die in de Tweede Wereldoorlog vochten op de site beschreven.

De schepen worden in verschillende artikelen per klasse uitgelicht en per eenheid beschreven. De feiten worden ondersteund door een groot aantal foto´s. Veel van die foto´s zijn afkomstig uit privé-collecties.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak beschikte Nederland, dat met het bezit van Nederlands Oost-Indië en Nederlands West-Indië destijds één van de grootste koloniale grootmachten ter wereld was, over veel te weinig oorlogsschepen om het uitgestrekte grondgebied doeltreffend te verdedigen. Een groot deel van de vloot was verouderd. In het najaar van 1939 beschikte Nederland over 85 schepen, variërend van mijnenvegers tot lichte kruisers. Dit aantal werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verdubbeld door schepen te vorderen, door schepen die onafgebouwd naar Engeland konden ontkomen en door het aankopen van nieuwe en gebruikte schepen.

De belangrijkste offensieve eenheden waren de Nederlandse onderzeeboten. Op technisch gebied konden veel van deze onderzeeërs de vergelijking met de buitenlandse tegenhangers prima doorstaan.

Ook op het vlak van bijvoorbeeld vuurleiding en stabilisering van luchtafweermitrailleurs was de Koninklijke Marine vooruitstrevend. De marine kon echter niet voorkomen dat Nederland werd bezet door de Duitsers en dat Nederlands Oost-Indië moest capituleren voor Japan.

Gedurende de tweede helft van de oorlog leed de Nederlandse zeemacht gevoelige verliezen. Met name dankzij de hulp van de Britse bondgenoten kon de Koninklijke Marine zich in deze tijd toch handhaven als oorlogsvloot.

Boek: Schepen van de Koninklijke Marine in de Tweede Wereldoorlog

×