Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Amersfoorts stadsgezicht ontdekt in Melbourne

Schilderij toegeschreven aan Jan Ekels
1 minuut leestijd
Amersfoorts stadsgezicht ontdekt in Melbourne (National Gallery of Victoria)
Amersfoorts stadsgezicht ontdekt in Melbourne (National Gallery of Victoria)

In de National Gallery of Victoria in Melbourne is een Amersfoorts stadsgezicht ontdekt. Bijzonder is dat op het kunstwerk de voorganger van het Huis met de Paarse Ruiten (Zuidsingel 38) wordt afgebeeld. Van dit beroemde gebouw, dat in de zeventiende en achttiende eeuw bekend stond als een van de mooiste huizen van de stad, waren geen afbeeldingen bekend.

De ontdekking is gedaan door Laurens Schoemaker, conservator Historische Topografie van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag. Hij onderzocht het werk op verzoek van het Australische museum, dat alleen wist dat het een achttiende-eeuws Hollands stadsgezicht was. De RKD:

“De kunstenaar keek vanaf de brug over de Kortegracht ter hoogte van de Muurhuizen naar de huizen aan de Zuidsingel. In 1780 werd het monumentale pand, dat op het schilderij links van de stenen boogbrug te zien is, in opdracht van de Amersfoortse bankier en tabakshandelaar Benjamin Cohen grondig verbouwd en voorzien van een extra verdieping.”

Schoemaker schrijft het schilderij toe aan de Amsterdamse kunstenaar Jan Ekels (1724-1781).

Boek: ‘Bruit van d’Eem’ – geschiedenis van Amersfoort

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie