In een gebied van ongeveer 44 vierkante kilometer rond de kleine Griekse archipel Fourni hebben onderwaterarcheologen 22 oude scheepswrakken ontdekt.
De bijzondere vondst werd gedaan tijdens een Grieks-Amerikaanse archeologische expeditie bij de eilandengroep in de driehoek tussen Patmos, Samos en Ikaria in de Egeïsche Zee.
De wrakken stammen uit de Archaïsche periode (700-480 voor Christus), de Klassieke periode (480-323 voor Christus), de Hellenistische periode (323-31 voor Christus) en de Late Middeleeuwen (16de eeuw). Meer dan de helft van de wrakken dateert uit de late Romeinse periode (ongeveer 300-600).
Handelsroutes
De onderzoekers zijn niet alleen verrast door het grote aantal wrakken dat ze aantroffen, maar ook door de diversiteit van de lading. Zeker drie schepen hadden een lading amforen en kruiken aan boord die niet eerder in een wrak werden aangetroffen, zoals een traanvormige amfoor uit Samos en een 1,20 meter hoge kruik met vissaus uit de regio rond de Zwarte Zee. Volgens de archeologen kunnen deze vondsten nieuwe inzichten geven over handelsroutes in de oudheid.
Het gebied waar de scheepswrakken werden gevonden ligt in het midden van een vaargeul, die tijdens de oudheid een belangrijke maritieme corridor was. De schepen zijn waarschijnlijk vergaan tijdens een plotselinge storm of materiaalpech, zoals een gebroken stuurwiel, toen ze onderweg waren van Griekenland naar Cyprus, de Levant en Egypte.
De archeologen zijn ervan overtuigd dat er nog meer wrakken zullen worden gevonden, omdat ze nog maar vijf procent van de kustlijn van de archipel hebben onderzocht. Volgend jaar gaan ze verder met hun onderzoek bij Fourni.