Archeoloog (82) onthoofd in Palmyra

Khaled Asaad was een van de bekendste archeologen van Syriƫ
1 minuut leestijd
Ruines van Palmyra (cc - James Gordon)
Ruines van Palmyra (cc - James Gordon)

Aanhangers van Islamitische Staat (IS) hebben in Palmyra een bekende 82-jarige archeoloog onthoofd. Dat melden internationale media op basis van een Syrische wetenschapper die zich op zijn beurt baseert op bronnen binnen de familie van de archeoloog.

De archeoloog, Khaled Asaad, werd al een maand gevangen gehouden. Zijn lichaam zou na de onthoofding op een centraal plein in de Syrische stad aan een paal zijn gehangen. Asaad was een bekende wetenschapper. Artikelen van zijn hand verschenen in verschillende internationale vakbladen. Hij was ook lange tijd directeur van het museum van Palmyra. Na zijn pensionering bleef hij actief als adviseur van het ministerie voor Oudheden en Musea.

Op internet gaat een foto rond van zijn verminkte lichaam. Leden van IS plaatsten er een bord bij waarop staat dat Asaad zich bezighield met heidense standbeelden. Daarnaast verweet de terreurbeweging hem onder meer collaboratie met het Syrische regime.

Er wordt ook gesuggereerd dat de archeoloog om het leven werd gebracht omdat hij nauw betrokken zou zijn geweest bij de operatie waarbij kunstschatten uit Palmyra, kort voor de verovering van de stad door IS, in veiligheid werden gebracht.

Unesco is geschokt door de moord. Directeur Irina Bokova.

“Ze hebben een groot mens vermoord, maar ze zullen de geschiedenis nooit tot zwijgen kunnen brengen.”

Zijderoute

Palmyra was een oase op de zijderoute en vergaarde rijkdom doordat de inwoners reizende handelaren bescherming boden tegen overvallen van bedoeĆÆenen. In het gebied zijn veel bijzondere ruĆÆnes te vinden, waaronder die van een tempel van BaƤl, een Romeins theater uit de tweede eeuw en een necropolis. De historische stad staat al sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×