Archief digitaliseert Belgische gezinskaarten uit WOI

///
1 minuut leestijd
Voorbeeld van een gezinskaart (Archief Eemland)
Voorbeeld van een gezinskaart (Archief Eemland)

Archief Eemland in Amersfoort laat 1600 Belgische gezinskaarten digitaliseren. De scans worden in het najaar via het crowdsourcingsproject Vele Handen beschikbaar gesteld. Daarna worden ze ook op de website van de archiefinstelling geplaatst.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een groot aantal Belgische soldaten en officieren in Amersfoort en omstreken geïnterneerd. Hun vrouwen en kinderen kwamen in veel gevallen mee. Archief Eemland:

“Op een bevolking van 25.000 Amersfoorters waren er op een gegeven moment 19.000 Belgen. De militairen en officieren die een paar jaar met hun gezin in Amersfoort woonden werden geregistreerd met behulp van gezinskaarten. Hierop werd onder andere de naam en geboortedatum van ieder gezinslid, het adres in België, datum van vestiging en vertrek, geloof en beroep.”

Zo’n 1600 van deze gezinskaarten worden nu dus gedigitaliseerd en online doorzoekbaar gemaakt. Gemiddeld staan er drie personen op een kaart. In totaal worden er daarom waarschijnlijk 5000 personen op de bewuste gezinskaarten vermeld.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Een boterbriefje voor de zwakkelingen

Hierna verschenen

Waterloo. Tweehonderd jaar strijd