Dark
Light

Artemisia Gentileschi in Rijksmuseum Twenthe

Auteur:
1 minuut leestijd
Artemisia Gentileschi, Santa Lucia, 1636-38, Privé verzameling
Artemisia Gentileschi, Santa Lucia, 1636-38, Privé verzameling (Rijksmuseum Twenthe)

Komend najaar is in het Rijksmuseum Twenthe een grote tentoonstelling over het leven en werk van barokschilder Artemisia Gentileschi (1593-na 1654) te bezichtigen. Zij wordt beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst.

Afgelopen jaar was een grote overzichtstentoonstelling in Londen te bezoeken. Dit jaar zullen twintig werken van de prominente kunstenares in Enschede te bewonderen zijn, van monumentale doeken tot intieme portretten. Belangrijke bruiklenen uit openbare collecties – waaronder het Palazzo Pitti in Florence, Museum Capodimonte in Napels en het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest – worden getoond naast recente ontdekkingen uit particuliere verzamelingen. Daarnaast toont het museum nog eens twintig werken van Artemisia’s (mannelijke) tijdgenoten. De tentoonstelling, getiteld Artemisia. Vrouw en macht draait om het bijzondere leven en werk van Artemisia. Rijksmuseum Twenthe:

“Het project past binnen een recente “herontdekking” van de kunstenaar. De herontdekking van een vrouwelijk icoon, een kunstenaarsdochter, een uitstekende (portret)schilder die een bijzonder leven leidt. Artemisia’s onrust en geldproblemen, het breken met haar vader en zijn kunstenaarspraktijk, het moederschap en verlies van haar kinderen, haar internationale opdrachtgevers en reputatie in een door mannen gedomineerde wereld, de culturele netwerken en haar omgang met haar eigen lichaam. Het zijn juist deze biografische aspecten die een bijzondere lezing van haar oeuvre mogelijk maken.”

Achtergrond: Artemisia Gentileschi, de 17e-eeuwse temperamentvolle barokschilderes
Boek: Artemisia Gentileschi

×