Beelden gemaakt van meterslange tunnel in piramide van Cheops

1 minuut leestijd
Piramide van Cheops
Piramide van Cheops (CC BY 2.5 - Nina - wiki)

Archeologen hebben beelden vrijgegeven van een circa negen meter lange tunnel in de piramide van Cheops, ook wel bekend als de Grote piramide van Khufu. Het Egyptische ministerie van Oudheden heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Waar de twee meter hoge tunnel voor werd gebruikt is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk moest hij het gewicht op de hoofdingang van het grafmonument verminderen. Deze bevindt zich circa zeven meter onder de tunnel. Ook kan het zijn dat de gang het gewicht op een andere, nog niet ontdekte, ruimte helpt te dragen.

De tunnel is onderzocht in het kader van het zogeheten ScanProjectsPyramids, waarbij onderzoekers sinds 2015 proberen de structuur van de beroemde piramide beter in kaart te brengen. Met geavanceerde apparatuur wordt het bouwwerk hiervoor stukje bij beetje gescand en gelaserd. Men kan zo onder meer achterhalen welke delen massief zijn en waar zich mogelijk holle ruimtes of verborgen gangen of kamers bevinden.

Dat zich een holle ruimte bevond op de plek van de tunnel was al jaren bekend, maar hoe die ruimte er precies uitzag was niet duidelijk. Met behulp van zogeheten muonenradiografie is men er nu echter in geslaagd beelden van de ruimte te maken. Dit zonder dat er geboord hoefde te worden. De tunnel blijkt door mensen te zijn uitgehakt en geëgaliseerd. Bekijk de video hierboven voor een impressie.

Kalkstenen mantel

De piramide van Cheops maakt deel uit van het Gizeh-complex. Vermoed wordt dat het grafmonument tussen circa 2551 en 2472 v.Chr werd gebouwd. Oorspronkelijk was de piramide circa honderdveertig meter hoog. In de loop der tijd is hij echter ongeveer drie meter ingekort, onder meer doordat de tempel van zijn oorspronkelijke kalkstenen mantel is ontdaan. Voor de bouw van de piramide zijn naar schatting 2,3 miljoen blokken gebruikt.

Boek: Het oude Egypte

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×