Beschermde status voor drie patrouilleschepen

Foto: Marinecomponent
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van drie patrouilleschepen. Het is de bedoeling dat de schepen binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

Het gaat om drie patrouilleschepen, ook wel vedetten genoemd, die behoren tot de weinige militaire schepen die nog steeds varen: de patrouilleschepen P902 Libération, P901 Leie en P904 Sambre. De vedetten dateren van 1953-1954 en zijngebouwd in het Duitse Regensburg, waar tien schepen patrouilleerden op de Rijn als onderdeel van de bezettingsmacht van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog.

- advertentie -

Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschemde status:

De patrouilleschepen zijn in de loop der jaren afgestoten door de marine en verspreid geraakt, soms tot ver in het buitenland. Slechts twee van de tien schepen vonden hun weg naar musea. In mijn varend erfgoedbeleid streef ik naar het behoud van het maritiem patrimonium met een historische en technologisch-wetenschappelijke waarde.

Wat de minister betreft getuigen de schepen niet alleen van de internationale politieke situatie in Europa vlak na de Tweede Wereldoorlog, maar ook van de “langdurige aanwezigheid van het Belgische leger in West-Duitsland”.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: