Beschermde status voor WOI-bunkers en schuilplaatsen

Twee van de drie militaire posten (WOI) bij Steunpunt Scheewege te Diksmuide (Lampernisse) – Foto: Ruimte & Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming van een reeks bunkers en schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog ondertekend. Het is de bedoeling dat de bunkers en schuilplaatsen binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

Het gaat om bunkers en schuilplaatsen in Alveringem en Diksmuide. Deze militaire posten getuigen wat de minister betreft van het “gigantische militaire verdedigingsnetwerk” dat tijdens de oorlog in het vlakke polderlandschap opgebouwd werd. Minister Bourgeois:

Met hetoog op de herdenking van de ‘Grooten Oorlog’ in 2014 worden de meest waardevolle militaire verdedigingswerken ter bescherming voorgedragen. Het betreft hier een tweede reeks beschermingen in het kader van een groter thematisch beschermingspakket. In een eerste reeks zijn reeds waardevolle verdedigingswerken in Nieuwpoort, Koksijde en De Panne voorlopig beschermd.

In deze tweede reeks zijn zeventien Belgische en negen Duitse militaire posten ter bescherming voorgedragen. De constructies zijn niet alleen historisch van belang maar ook qua architectuur vanwege specifieke kenmerken die wijzen op hun functie als manschappenverblijf, commandopost, mitrailleurspost, observatiepost en geschutspost. Sommige van de constructies bevatten specifieke inscripties, die verwijzen naar personen of eenheden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: