Er zijn voor het eerst bewegende beelden ontdekt van de bekende arts en feministe Aletta Jacobs (1854-1929). Dat is bekendgemaakt door Kennisinstituut Atria.
De vondst werd gedaan door historicus Marten van Harten. Hij stuitte op de beelden toen hij onderzoek deed voor het project ‘Discover Peace in Europe’. Op de beelden, die geschoten werden in 1915, is te zien hoe Aletta Jacobs samen met twee andere invloedrijke vrouwen, Jane Adams en Gertrud Baumer, tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de Brandenburger Tor in Berlijn lopen. Zij waren daar om de gevolgen van de voedselblokkades te bestuderen.
Alleta Jacobs-deskundige Mineke Bosch is zeer opgetogen over de vondst:
De vondst geeft aan dat de digitale revolutie nu allerlei bronnen beschikbaar en vindbaar maakt die dat voorheen niet waren! Ik sluit niet uit dat er nog meer bewegende beelden zullen opduiken. Afgezien daarvan geeft het een heel mooi beeld van een vitale Aletta Jacobs uit een roemrijke periode uit haar actieve leven: de rondreis langs alle premiers en ministers van buitenlandse zaken van de oorlogvoerende landen om de resolutie van het Haagse Vrouwencongres aan te bieden, in mei 1915.
Behalve de brief is er ook een tot nu toe onbekende brief van de feministe opgedoken. De brief dateert uit 1903 en bestaat uit twee delen. Jacobs stuurde ze in één envelop vanuit Wenen naar haar neef Charles Jacobs. Ze schrijft onder meer dat Tsjechoslowakije op het gebied van sociaaldemocratie en de vrouwenbeweging nog in de kinderschoenen staat.
De originele brief is toegevoegd aan de collectie van Kennisinstituut Atria.
Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die een hbs bezocht en de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, arts werd en promoveerde. Ongeveer vijfentwintig jaar lang stond ze daarnaast aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht.