Week van de koloniale geschiedenis

Bijzondere borduurwerken naar Verzetsmuseum

Borduurwerk dat Titia Gorter in het Oranjehotel maakte – Foto: Peter Smith
Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft onlangs een aantal gekregen. Voor het museum is de schenking aanleiding om de tentoonstelling Elke dag een draadje …Borduren in gevangenschap 1940-1945 te verlengen.

Onderdeel van de tentoonstelling is een gehaakt blauw damestasje, met geborduurde (voor)namen, gemaakt door Tilly de Vries in de Scheveningse gevangenis, het ‘Oranjehotel’. Een nicht van Tilly ontdekte dit voor haar onbekende tasje tijdens een rondleiding door de expositie.- advertentie -
Verzetsmuseum Amsterdam

Dit vormde voor haar en haar zus de aanleiding om het museum nog enkele andere bijzondere borduurwerken van Tilly de Vries te schenken. Het zijn drie geborduurde lappen en een geborduurd blauw hesje, eveneens door Tilly in het Oranjehotel gemaakt. Naast teksten als “Met Paschen-later met Pinksteren- thuis!” staan er opvallend veel filosofische teksten op geborduurd, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Duits, Frans en Engels.

Vanwege de uitbreiding heeft het museum de expositie opnieuw verlengd, tot en met 23 september 2012.

Mathilda Nelly de Vries (roepnaam Tilly), geboren op 1 oktober 1913 in Den Haag, ging op latere leeftijd studeren – economische geschiedenis, naar het schijnt – aan de Gemeente Universiteit Amsterdam. Zij verkeerde in linkse kringen en werd lid van de Communistische Partij Nederland (CPN). Al in november 1940 richtte Tilly de Vries, samen met twee andere communistisch gezinde studenten, het illegale blad ‘De Vrije Katheder; Bulletin ter verdediging van de universiteiten’ op. Als redactielid onderhield zij de contacten met de andere universiteiten. Begin maart 1941 werd zij door verraad in Leiden gearresteerd.

Tilly werd tot anderhalf jaar cel veroordeeld, die zij in de strafgevangenissen van Keulen en Düsseldorf uitzat. Meteen daarna, op 19 november 1942, werd zij als Jodin op transport naar Auschwitz gesteld. Daar werd ze op 21 november 1942 vermoord.

De tentoonstelling Elke dag een draadje… is gewijd aan de collectie borduurwerken, gemaakt door vrouwen in gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze vrouwen waren bijvoorbeeld gearresteerd bij het helpen van Joden of het rondbrengen van illegale kranten. Ze hielden zich op de been door hun ervaringen te verwerken in borduurwerken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: