Tijdens graafwerkzaamheden naast het Waaggebouw in Alkmaar stuitten archeologen onlangs op een beerput die tussen circa 1450 en 1558 in gebruik was. Hierin zijn twee bijzondere houten voorwerpen gevonden: een klomp van berkenhout en een eikenhouten graanmaat.
De beerput, oorspronkelijk bedoeld als opvang voor huishoudelijk afval en toiletresten, werd ontdekt bij het plaatsen van een ondergrondse afvalcontainer. Na onderzoek concludeerden archeologen dat de put gebruikt werd tot 1558, het jaar waarin de huizen aan de zuidkant van de Waag in Alkmaar werden gesloopt. De inhoud van de beerput werd gezeefd en gewassen, waarbij de houten objecten in goede staat werden aangetroffen. Dat de objecten goed bewaard zijn gebleven is te danken aan het feit dat ze in de put vrijwel niet werden blootgesteld aan zuurstof.
Berkenhouten klomp
De klomp is gemaakt van berkenhout. Volgens de onderzoekers gaat het om een vrij bijzondere vondst. In Nederland en België zijn tot nu toe nog maar 44 van dergelijke historische klompen opgegraven. En het is voor het eerst dat in Nederland een berkenhouten exemplaar is gevonden.
De Alkmaarse klomp is mooi afgewerkt en vermoedelijk afkomstig uit het eind van de vijftiende of het begin van de zestiende eeuw. Het gaat niet om een werkklomp, maar om een model voor dagelijks gebruik in de stad. Met een geschatte maat van 36 lijkt de klomp gemaakt te zijn voor een vrouw.
Graanmaat
De tweede vondst, een graanmaat, werd aanvankelijk aangezien voor een houten emmertje. Na reiniging bleek het echter een vrijwel complete graanmaat te zijn, vervaardigd uit dun eikenhout. Dit type maat werd gebruikt voor het afmeten van graan en wijst op de graanhandel in Alkmaar. In Nederland is eerder slechts één fragment van een dergelijke graanmaat gevonden.
De houten objecten zijn vochtig gehouden en worden de komende tijd schoongemaakt. Ook wordt bekeken of en hoe ze gerestaureerd kunnen worden.