De gloeilamp, telefoon en lopende band: belangrijke uitvindingen die het leven van de mens ingrijpend veranderden. Onderschat echter ook de uitvinding van de wc niet.
De afdeling Archeologie van de gemeente Amsterdam lanceerde vorig jaar een digitale kaart met daarop veel archeologische stadsinformatie. Onlangs is aan deze kaart een nieuwe laag toegevoegd, met informatie over vierhonderd onderzochte beerputten.
In de beerput van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam zijn eeuwenoude objecten aangetroffen. De vondsten staan de komende tijd centraal in de tentoonstelling Blik in de Beerput.
Maarten Dolmans, de gemeente-archeoloog die jaren geleden onterecht stelde dat in Venlo een middeleeuws Joods badhuis was gevonden, mag aanblijven. Het college van de Limburgse stad heeft dat per brief aan de gemeenteraad laten weten.
Het Centrum voor Archeologie Amersfoort springt op een bijzondere manier in op het thema van de Maand van de Geschiedenis: Arm &Rijk. In een vitrine van het centrum worden gedurende de hele maand oktober vondsten tentoongesteld uit beerputten van arme bewoners en van rijke bewoners van de stad.
Bij de verwerking van een opgraving in Brugge hebben archeologen een bijzondere penning met daarop de beeltenis van Karel V gevonden. Raakvlak, de Intergemeentelijke Dienst voor Archeologie Brugge en Ommeland, heeft dat bekendgemaakt.
Een bijzonder transport donderdag in Venlo. Een dertiende-eeuws Joods badhuis werd per trailer overgebracht naar het Limburgs Museum.
Hoe ontdeden mensen zich in de Griekse en Romeinse Oudheid van hun ontlasting? Over die vraag heeft een internationaal team van 32 wetenschappers zich de laatste jaren gebogen. Ze presenteerden onlangs een uitgebreide studie over het onderwerp.
Onderzoekster Nina Jaspers ontvangt donderdag de H.J.E. van Beuningen-prijs. Deze prijs wordt eens in de vijf jaar toegekend voor baanbrekend onderzoek naar pre-industriële gebruiksvoorwerpen in Nederland.