Blauwdruk – Herkomst en (figuurlijke) betekenis

1 minuut leestijd
Blauwdruk uit 1923 van bakkerij.
Blauwdruk uit 1923 van bakkerij.Blauwdruk uit 1923 van bakkerij.

Als je ergens een blauwdruk voor maakt, heb je een uitgewerkt plan en heb je dus precies uitgedacht wat er moet gebeuren. Deze figuurlijke betekenis van de blauwdruk is wel bekend. Minder algemeen bekend is waar dit woord precies vandaan komt.

In letterlijke zin is een blauwdruk of cyanotypie een printmethode die vooral gebruikt wordt voor technische (werk)tekeningen. Hierbij wordt een kopie gemaakt in witte lijnen, op een blauwe achtergrond. Aan die kleur dankt de blauwdruk dan ook zijn naam. In het Engels is sprake van een blueprint. De printmethode is in 1842 uitgevonden door de beroemde Engelse wiskundige en astronoom John Herschel.

Omdat blauwdrukken altijd vooral gebruikt zijn voor het kopiëren van werktekeningen, heeft het woord de overdrachtelijke betekenis van werkplan gekregen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×