Dark
Light

De eerste foto vanuit de ruimte (1946)

1 minuut leestijd
De eerste foto vanuit de ruimte (1946)

Op 2 oktober 1946, niet lang na het eind van de Tweede Wereldoorlog, besloten enkele militairen en Amerikaanse wetenschappers eens te kijken of ze foto’s konden maken vanuit de ruimte. Ze bevestigden een camera aan een Duitse V2-raket en lanceerde de raket vervolgens vanuit een woestijn in New Mexico.

De 35 mm-camera op de raket was zo geprogrammeerd dat hij om de anderhalve seconde een beeld vastlegde. De camera bereikte een hoogte van 105 kilometer. Vandaag de dag halen we onze neus op voor foto’s die vanaf die hoogte worden genomen, maar in 1946 was het erg bijzonder. De camera zette hierna de landing in en sneuvelde daarbij. De film zat echter in een stalen cassette en bleef bewaard.

Vóór dit experiment waren er ook al eens foto´s gemaakt vanaf grote hoogte. In 1935 brak de Amerikaanse stratosfeer-ballon “Explorer II” bijvoorbeeld hoogterecords. Deze ballon steeg tot 22,5 kilometer en tijdens dit experiment werden ook foto´s gemaakt. Waar de ruimte precies begint is een beetje vaag, maar meestal stelt men dat ´de ruimte´ op ongeveer honderd kilometer hoogte begint. De eerste foto´s uit de ruimte werden daarom in 1946 gemaakt vanaf de V2-raket.




De eerste foto vanuit de ruimte (1946)

×