‘Blijf met je rotpoten van onze rotjoden af’ (video)

De Universiteit van Nederland nodigt iedere week een deskundige uit om een college te geven over een bepaald onderwerp. Onlangs was historicus Bart van der Boom te gast. In onderstaand college probeert de historicus antwoord te geven op de vraag wat ‘gewone Nederlanders’ van de Jodenvervolging vonden.

‘Blijf met je rotpoten van onze rotjoden af’ is de bekende leus van de Februaristaking in 1941, het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Nederland. Bart van der Boom onderzocht meer dan honderd oude dagboeken van Joden en niet-Joden en bekeek hoe Nederlanders over de Jodenvervolging dachten.

De historicus won in 2012 de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek ‘Wij weten niets van hun lot’. In dit boek staat hij stil bij de vraag of en zo ja wat ´gewone Nederlanders´ tijdens de oorlog wisten over de Holocaust.

Bekijk ook: ‘Was de Holocaust een vooropgezet plan?’
…en: Wie maakten de Februaristaking mogelijk?
Boek: ‘Wij weten niets van hun lot’

- advertentie -

Wat vonden gewone Nederlanders van de Jodenvervolging?

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →