Bloemlezing uit het Gruuthusehandschrift

1 minuut leestijd

Pagina uit het Gruuthusehandschrift
In het Gruuthusemuseum in Brugge is momenteel de tentoonstelling Liefde & Devotie te zien. Hierin staat het zogenaamde Gruuthusehandschrift centraal. Dit handschrift is afkomstig uit de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. Naar aanleiding van de tentoonstelling is er een bloemlezing uit het handschrift samengesteld. Deze bloemlezing wordt vrijdag 17 mei in de nationale bibliotheek gepresenteerd.

Het Gruuthusehandschrift werd in 2007 verworven door de KB. Het vroeg-vijftiendeeeuwse handschrift wordt beschouwd als een van de belangrijkste bronnen voor de Middelnederlandse letterkunde en voor de cultuurgeschiedenis van de Lage Landen. Het bevat een belangrijke verzameling literaire Nederlandse teksten. Kort na de aanschaf heeft de KB het Gruuthusehandschrift gedigitaliseerd. Het is te bekijken via www.kb.nl/gruuthuse.


Op vrijdag 17 mei wordt bij de KB een bloemlezing uit het Gruuthusehandschrift, samengesteld door Herman Brinkman en Maria van Daalen, gepresenteerd. In de bloemlezing zijn de Middelnederlandse teksten opgenomen, geflankeerd door een moderne vertaling van Maria van Daalen. De KB:

Natuurlijk ontbreekt het Egidiuslied niet, maar er is zoveel meer. Teksten over jeugd en vriendschap, liefde en lust, maar ook over ouderdom, sterven en rouw. In de achterflap van het boek bevindt zich een cd met zes van de liederen, uitgevoerd door het ensemble Fala Música.

Tijdens de presentatie vertelt Herman Brinkman, die een wetenschappelijke editie van het Gruuthusehandschrift voorbereid, uitvoerig over het bijzondere handschrift en de samenstelling van de bloemlezing. Het ensemble Fala Música zal liederen uit het Gruuthusehandschrift ten gehore brengen en dichteres Maria van Daalen draagt enkele vertalingen voor.

Bezoek voor meer informatie en aanmelding voor de presentatie van de bloemlezing de website van de KB.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×