Dark
Light

Boer stuit per toeval op graf uit Minoïsch tijdperk

1 minuut leestijd
Willekeurige afbeelding van een larnax uit de Minoïsche tijd (CC BY-SA 4.0 - Traitor)
Willekeurige afbeelding van een larnax uit de Minoïsche tijd (CC BY-SA 4.0 - Traitor)

Een boer in Kentri, iets ten noorden van Ierapetra op Kreta, heeft per toeval een archeologische ontdekking gedaan. In zijn olijfgaard werden twee terracotta grafkisten uit de late Minoïsche periode gevonden.

Hij wilde zijn auto parkeren in de schaduw van een olijfboom toen de grond onder de wielen wegzakte als gevolg van een gebroken irrigatiebuis. Het gat dat ontstond legde een oud graf bloot, waarop direct de archeologische dienst werd gemobiliseerd.

Een team van vijftien archeologiestudenten ging aan de slag onder leiding van professor Yannis Papadatos van de Universiteit van Athene en Chrysa Sophianos, hoofd van het Ephorate of Antiquities van Lassithi. Ze ontdekten in het vier meter diepe koepelgraf twee bewerkte larnakes uit de late Minoïsche III periode (1500-1400 v.Chr.). De kisten bevatten twee skeletten en vierentwintig potten met gekleurde ornamenten en afbeeldingen. Hoewel één larnax kapot was, zouden ze in goede staat verkeren.

Gesloten kisten

Een larnax is een kleine gesloten kist die in de Minoïsche cultuur en Griekse oudheid werd gebruikt om menselijke resten te bewaren. Deze grafkisten waren meestal van terracotta en vaak rijk versierd met abstracte patronen, octopussen en scènes van jacht- en cultrituelen. De eerste larnakes stammen uit de Egeïsche bronstijd, deze leken op een soort keramische koffers. Tijdens de latere Hellenistische periode waren larnakes in de vorm van kleine terracotta sarcofagen populair.

Volgens het hoofd van het Ephorate of Antiquities van Lassithi is er in de regio niet eerder een vergelijkbare vondst gedaan. Door een nader onderzoek hopen de archeologen nieuwe bewijzen te vinden uit de late Minoïsche periode in het gebied. De vondsten worden schoongemaakt en zijn daarna  te zien in het museum van Oudheden in Ierapetra.

~ Natascha NeefParakalo

Bekijk hier Foto’s van de opgraving
Overzicht van boeken over de Oude Grieken & Oud Griekenland

×