Struise boerinnen aan het werk in de boerderij en op het veld, bonkige boeren die hun waar aan de man brengen op markten in de regio, het spinnenwiel, de hondenkar, de schapenwagen of Brabantse kinderen op het erf; samen vormen deze beelden de prentbriefkaartenreeks ‘Brabants Dorpsleven’. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft rond deze nostalgische kaartenreeks een website gemaakt: ‘Brabants Dorpsleven’.
Meer dan 400 prentbriefkaarten online
Voor de ansichtkaartenreeks werd het rauwe boerenleven vastgelegd, maar dan wel met een gouden randje van poffers en zondagse kleding, mooie meisjes en schattige boerenkinderen. Meestal werden de opnames in scene gezet. Boerinnen zetten hun zondagse poffer op bij het voeren van de kippen en kinderen mochten voor deze ene keer meerijden op de hondenkar. Toch geven de foto’s van Brabantse mensen in hun omgeving een uniek inkijkje in het leven en werken van Brabanders van begin twintigste eeuw; een periode waarin het versturen en verzamelen van prentbriefkaarten een ware rage was en de ene na de andere uitgever zich grif op deze nieuwe markt begaf.
Fotografie was in die tijd nog bijzonder en fotografen en uitgevers wisten wat de mensen mooi vonden én wat goed verkocht.
De site www.brabantsdorpsleven.nl is de plek waar iedereen online plaatjes kan bekijken van (en verhalen kan lezen over) het Brabantse boerenleven van vroeger. Je ziet het Brabant zoals dat in de eerste helft van de vorige eeuw is vastgelegd op foto’s en uitgegeven en verstuurd werd als prentbriefkaart. Het zijn herkenbare én bevreemdende beelden van Brabantse binnenhuizen, Brabantse types, boeren en boerinnen aan het werk in het veld, buurpraatjes en rust na gedane arbeid, de wekelijkse tocht naar de markt in de regio en gescharrel op het erf. De prenten en verhalen nemen je mee terug naar de Brabantse idylle van toen.
Verzamelaars
Daarnaast is dit ook de plek waar prentbriefkaartenverzamelaars van de reeks ‘Brabants Dorpsleven’ terecht kunnen bij vragen en voor het uitwisselen van informatie. In het onderdeel ‘Uitgevers’ deelt het BHIC alle informatie die het heeft kunnen achterhalen over de naar schatting 1900 verschillende prentbriefkaarten, gerubriceerd naar uitgever. Mathilde Min, beeldredacteur en samensteller:
“Het is moeilijk om álle gegevens van al die kaarten te achterhalen. Waar is de foto genomen en door wie, wanneer precies en wie staat er op? Jan Aerts (1930 – 2009) heeft het fundament gelegd voor de inventarisatie van deze collectie. Wij prijzen ons gelukkig dat we gebruik kunnen maken van zijn uitgebreide verzameling en van zijn aantekeningen. Jac. Biemans en Albert Pennings voegden hun eigen bevindingen aan deze collectie toe en ontwikkelden een site, waarvan deze een voortzetting is.”
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Noord-Brabant