Dark
Light

‘Brexit-steun? Geef eerst de Elgin Marbles terug’

2 minuten leestijd
Detail van de Elgin Marbles (British Museum)
Detail van de Elgin Marbles (British Museum)

Bij de Brexit-onderhandelingen moet ook de slepende kwestie over de Elgin Marbles ter sprake komen. De Griekse Europarlementariër en Syriza-politicus Stelios Kouloglou heeft dat verzoek ingediend bij de Europese Commissie.

Hij wil dat Groot-Brittannië de marmeren stukken van het Parthenon teruggeeft aan Athene, in ruil voor Griekse steun aan een Brexit-akkoord. Kouloglou zegt dat EU-onderhandelaars de controversiële kwestie volgens de EU-verdragswet bij een Brexit ter sprake moeten brengen.

Drukmiddel

Parthenon - cc
Parthenon – cc
Alexis Mantheakis, voorzitter van het Internationale Actiecomité voor de Parthenon Sculpturen (IPSACI), heeft zich bij de oproep aangesloten. Tegen de krant Kathimerini zegt hij dat Griekenland voor het eerst een extra diplomatiek drukmiddel heeft omdat alle nationale parlementen van EU-lidstaten het definitieve Brexit-akkoord moeten goedkeuren. In de Britse media wordt echter gesproken van chantage van de Grieken.

“De Britten hebben goedkeuring nodig van de Grieken voor iets wat ze graag willen”, aldus Mantheakis, die denkt dat Athene daardoor een goede kans heeft om de stukken na tweehonderd jaar terug te krijgen. Hij voegde eraan toe dat het Groot-Brittannië niet moet schaden, aangezien de publieke opinie al vele jaren achter het Griekse verzoek staat.

In april stelde een columnist van de Britse krant The Guardian ook al voor de Elgin Marbles bij een Brexit terug te geven aan Griekenland. Geoffrey Robertson in de krant:

“Als de teruggave van de gestolen Elgin Marbles ter sprake wordt gebracht aan de onderhandeltafel, zal dat leiden tot zowel een zegen voor Groot-Brittannië als een overwinning voor de versterking van het Europese erfgoed.”

Kunstroof

Elgin Marbles in het British Museum
Elgin Marbles in het British Museum – cc
De Elgin Marbles (ook wel Parthenon Marbles) danken hun naam aan de Britse Lord Elgin die in 1801 marmeren delen van het fries van het Atheense Parthenon afhaalde nadat hij het voor een schijntje had gekocht van de Turkse overheersers. in 1816 verkocht hij de beelden voor 35.000 pond aan de Britse regering, die ze vervolgens overdroeg aan het British Museum in Londen. Daar zijn de beelden nog steeds te zien.

Het meenemen van de sculpturen wordt door velen gezien als kunstroof. Griekenland probeert de marmeren delen daarom al sinds het einde van de Onafhankelijkheidsoorlog in 1832 terug te halen naar Athene. Het British Museum wees die oproepen herhaaldelijk af. De Britten menen dat Lord Elgin de stukken heeft verworven via een legitiem contract met het Ottomaanse Rijk.

~ Natascha NeefParakalo

Lees ook: De Parthenon Marbles moeten terug naar huis
Boek: The Elgin Marbles – The Case for Restitution

×