Week van de koloniale geschiedenis

Brieven Vincent van Gogh vertaald in het Chinees

De brieven van Vincent van Gogh
Alle brieven van Vincent van Gogh worden in het Chinees vertaald. De belanghebbenden hebben daarvoor donderdag een contract ondertekend. De ondertekening vond plaats in het Nederlandse paviljoen op de Beijing Bookfair, waar Nederland country of honour is.

Vincent van Gogh (1853-1890) is uiteraard vooral bekend vanwege zijn schilderijen, maar ook zijn brieven zijn wereldberoemd. Verreweg de meeste van zijn brieven waren gericht aan zijn broer Theo, die hem moreel en financieel ondersteunde,- advertentie -

Detail van een van Van Gogh’s brieven

maar hij schreef ook aan andere familieleden, zoals zijn zus Willemien, en aan kunstenaars zoals Paul Gauguin en Emile Bernard.

Ruim 800 van de 902 bekende brieven van en aan Van Gogh worden bewaard in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De brieven zijn gedurende vijftien jaar uitvoerig bestudeerd door specialisten van het Van Gogh Museum en Huygens ING (KNAW). Dit resulteerde in 2009 in twee uitgaven: een digitale wetenschappelijke editie en een geïllustreerde en geannoteerde uitgave in boekvorm in het Nederlands, Frans en het Engels.

De zesdelige boekuitgave zal in 2013 in het Chinees verschijnen. Deze Chinese vertaling zal, in nauwe samenwerking met het Van Gogh Museum, voorbereid en uitgegeven worden door het Shanghai Fine Arts Publishing House en komt tot stand met steun van het Nederlands Letterenfonds. Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum:

De wereldwijde interesse voor de kunstenaar en persoon Vincent van Gogh is overweldigend. De wens van een Chinese uitgever om de volledige brieveneditie, zoals wij die samen met het Huygens instituut in 2009 publiceerden, voor Chinese lezers toegankelijk te maken ervaren wij als een groot voorrecht.

Nederland is dit jaar gastland van de Beijing International Book Fair (BIBF). De beurs werd woensdag door staatssecretaris Halbe Zijlstra geopend. Eerder werd al bekend dat onder meer Geert Mak’s lijvige geschiedeniswerk In Europa in het Chinees zal worden vertaald.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: