Dark
Light

Campingbeheerder wil Muur van Mussert slopen

Auteur:
2 minuten leestijd
Muur van Mussert in 2014
Muur van Mussert in 2014 (Foto: Historiek)

De eigenaar van camping De Goudsberg in Lunteren heeft de gemeente Ede laten weten dat hij de Muur van Mussert wil laten slopen. Dit beladen monument staat op het terrein van de camping en verkeert al langere tijd in slechte staat. Dat meldt Omroep Gelderland.

Muur van Mussert (still uit een video)
Muur van Mussert tijdens een NSB-bijeenkomst (videostill)
De Muur van Mussert werd in de jaren dertig gebouwd in opdracht van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) en is gebruikt tijdens beruchte Hagespraken van de politieke partij. Het terrein rondom de gemetselde muur, waar zich ook een spreekgestoelte in bevond, werd ingericht als een soort openluchttheater voor massabijeenkomsten. De NSB liet zich hierbij inspireren door de rijkspartijdagen van de NSDAP van Adolf Hitler. Momenteel is het bouwwerk zwaar vervallen, waardoor de discussie loopt wat er mee moet gebeuren.

Begin dit jaar gaf de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, mede na een verzoek van de gemeente Ede, aan een monumentenverzoek te steunen. Korte tijd later werd dat besluit echter ingetrokken. De dienst gaf toen aan eerst een breder onderzoek naar herdenkings- en militair erfgoed te willen afwachten. Verschillende erfgoedorganisaties, waaronder Oud-Lunteren en de Stichting Erfgoed Ede, hebben in het verleden aangegeven voor behoud van de muur te zijn. Een adviseur van de camping laat zich in De Gelderlander in duidelijke bewoordingen uit over het erfgoed:

“Als je het ding weghaalt, ben je van al die discussie af. De eigenaar van De Goudsberg exploiteert in recreatie, niet in een muur. Dat is geen verdienmodel.”

Duidelijkheid

Volgens de adviseur kunnen op de plek van de muur tien à vijftien kavels komen voor vakantiebungalows. De gemeente Ede heeft aangegeven niets te kunnen doen tegen de sloopmelding, omdat de muur op particulier terrein staat.

De campingeigenaar geeft aan in principe wel mee te willen werken aan het behoud van de Muur, maar dat er dan wel duidelijkheid moet komen. Zijn adviseur zegt daarover:

“Hij verleent alle medewerking bij het zoeken naar oplossing om van ‘De Muur’ toe te voegen aan de openbare ruimte en dus aan een mogelijke overname. Maar je kunt hem niet kwalijk nemen dat hij als ondernemer denkt. Het duurt nu al jaren. Het is tijd dat er duidelijkheid komt.”

Lees ook: Muur van Mussert – Bouwwerk van de NSB
Boek: De muur van Mussert – René van Heijningen

Video over de Muurt van Mussert:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×