Na jarenlange politieke en maatschappelijke discussies is eindelijk de knoop doorgehakt over het lot van de omstreden Muur van Mussert in Lunteren. De Muur van Mussert wordt een Rijksmonument. Dat maakte het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) vandaag bekend.
"Als je het ding weghaalt, ben je van al die discussie af. De eigenaar van De Goudsberg exploiteert in recreatie, niet in een muur. Dat is geen verdienmodel."
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed liet begin dit jaar aanvankelijk weten een monumentenverzoek te steunen, maar trekt die beslissing nu in.
De Muur van Mussert is een politiek openluchttheater, gebouwd tegen de flank van de Goudsberg in Lunteren. Hier hield de NSB van 1936 tot 1940 jaarlijks haar massamanifestaties, Hagespraken genoemd.
Als het aan het NIOD ligt blijft de Muur van Mussert behouden. Dat blijkt uit een brief die het instituut naar de gemeente Ede heeft gestuurd.
Het Edes college overweegt nu om alsnog onderhoud te gaan plegen aan de zwaar vervallen NSB-muur. Eerst gaat men daarover echter in gesprek met het ministerie van Cultuur en het NIOD.
Toekenning van de monumentenstatus betekent ook niet – zoals een briefschrijver in 2004 beweerde – dat daarmee een monument voor de NSB wordt opgericht. Dat monument is namelijk door de NSB zelf opgericht. Het is enkel de vraag of wij kunnen leven met een tastbare herinnering aan die geschiedenis of dat wij aanhangers zijn van een soort Kinderen voor Kinderen-geschiedenis.
Halverwege de jaren dertig lieten de leiders van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) op de Goudsberg in het Veluwse dorpje Lunteren een zogenaamd Nationaal Tehuis bouwen. Het bekendste onderdeel van dit complex werd de Muur van Mussert.