CDA-prominent Willem Aantjes (92) overleden

1 minuut leestijd
Willem Aantjes in 1974 (cc - Anefo)
Willem Aantjes in 1974 (cc - Anefo)

Oud-politicus Willem Aantjes is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Aantjes maakte eind jaren zeventig naam binnen het toen net opgerichte CDA.

Willem Aantjes in 1972 (cc - Anefo - Nationaal Archief)
Willem Aantjes in 1972 (cc – Anefo – Nationaal Archief)
Willem Aantjes was zowel fractievoorzitter van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) als het uit die partij voortgekomen CDA. Hij werd onder meer bekend met zijn ‘Bergrede’ waarin hij, aan de hand van verschillende stukken uit het Nieuwe Testament, betoogde hoe het evangelie het richtsnoer van christelijke sociale politiek kon zijn.

Oorlogsverleden

Eind jaren zeventig verschenen er berichten in de pers over het oorlogsverleden van de politicus. De prominente historicus Loe de Jong meldde dat de politicus lid was geweest van de Waffen SS. Dit bleek later niet te kloppen. Aantjes was door de Duitsers als postbode tewerkgesteld in Duitsland. Daar had hij zich wel aangemeld voor de paramilitaire Germaansche SS. Hij keerde daarna terug naar Nederland voor een opleiding. Aantjes verklaarde later dat hij zich aangemeld had bij de Germaansche SS in de hoop dat hij tijdens deze opleiding de benen kon nemen. Hiervan kwam het echter niet.

Toen Aantjes weigerde de eed aan Hitler af te leggen, werd hij gevangengezet in strafkamp Port Natal bij Assen. Hij werd hier aangesteld als bewaker toen bleek dat de Duitsers te weinig manschappen hadden om de gevangenen te bewaken.

Vanwege de verhalen over zijn oorlogsverleden besloot Aantjes eind 1978 af te treden als fractieleider van het CDA. Hij werd opgevolgd door Ruud Lubbers.

Toenmalig NIOD-directeur Hans Blom noemde de affaire-Aantjes in 2011 “het grootste bedrijfsongeluk in de geschiedenis van het NIOD”.

In 2013 zond de EO een miniserie uit over de veelbesproken politicus: De val van Aantjes.

“Het Zwarte Schaap” met Willem Aantjes

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×