Een centurio (ook wel centurion of honderdman) was een belangrijke officier in de legers van het oude Rome. Hij was de commandant van een zogeheten centuria, de kleinste eenheid binnen een Romeins legioen, bestaande uit ongeveer 80 tot 100 soldaten.
Een legioen bestond normaal gesproken uit ongeveer 6.000 soldaten, verdeeld in 10 cohorten, waarbij elke cohort uit 6 centuria’s bestond. Een centurio commandeerde dus ongeveer 100 mannen en een legioen telde 60 centurios.
De centurio gaf niet alleen leiding aan zijn manschappen tijdens gevechten, maar was bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor het geven van algemene opdrachten aan zijn manschappen, handhaven van de discipline, uitdelen van straffen en de begeleiding van gevangenen. Ook voerde hij verschillende administratieve taken uit. De centurio was onder meer te herkennen aan een wijnstok (vitis), verschillende eretekens op de borstkleding (phalerae) en een dwars geplaatste kam (crista) met pluimversiering op de helm (galea).
Hiërarchie
Volgens Dionysius van Halicarnassus, een Griekse geschiedschrijver die rond het begin van onze jaartelling werkzaam was in Rome, ging de rang van centurion terug op de Etrusken. Veel centurions waren van oorsprong plebejer en werden gepromoveerd vanuit de rangen van gewone soldaten. Het kwam echter ook voor dat hij zijn positie door middel van verkiezing kreeg of zelfs benoemd werd door de Senaat. De centurio ontving een beduidend hoger salaris dan gewone soldaten.
Centurios waren niet allemaal gelijk in rang en hadden hun eigen hiërarchie. De eerste centurio van de eerste cohort, de zogeheten primus pilus (letterlijk: Eerste Speerman), had de hoogste status.
Decimatie – Strafmaatregel in het Romeinse leger
De Falanx – Militaire slagorde uit de oudheid
Bronnen â–¼
-https://www.worldhistory.org/Centurion/