Dark
Light

Chinese Knikpoppen dankzij publiek gerestaureerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Chinese Knikpoppen dankzij publiek gerestaureerd
Chinese Knikpoppen van Slot Zuylen

Twee Chinese Knikpoppen uit de collectie van Slot Zuylen worden binnenkort dankzij bijdragen van het publiek gerestaureerd. Via crowdfundingwebsite voordekunst werd de hiervoor benodigde 5000 euro ingezameld.

Chinese dame
Chinese dame
De achttiende-eeuwse knikpoppen – een tweetal met bewegende hoofden – waren vanwege de slechte conditie niet te zien geweest sinds Slot Zuylen een museum werd in 1952. Daar komt dankzij de publieksactie verandering in.

Een gespecialiseerde glas- en keramiek restaurator zal zich de aankomende maanden bezighouden met het zorgvuldig restaureren van de kwetsbare aardewerk sculpturen. Ze worden schoongemaakt en gestabiliseerd en vervolgens aangevuld en geretoucheerd. Slot Zuylen:

“Het doel van deze delicate werkzaamheden is tweeledig: voorkomen dat de conditie verder achteruit gaat en ze weer presentabel maken voor het publiek.”

Slot Zuylen is een kasteelmuseum aan de Vecht in Oud-Zuilen, dat als bewoond huis is achtergelaten door de familie Van Tuyll van Serooskerken die er tot 1952 woonde. De knikpoppen stonden decennia lang op de schouw in de belangrijkste kamer in het huis: de Gobelinzaal. Ruim zestig jaar geleden verhuisden de poppen naar de zolder van het kasteel, onzichtbaar voor het publiek. Na restauratie kunnen bezoekers voor het eerst in de geschiedenis van Slot Zuylen genieten van het Chinese stel.

Boek: Slot Zuylen Oud-Zuilen

Video die gemaakt werd ten behoeve van de publieksactie:

https://www.youtube.com/watch?v=AJVMrhcGmsY

×