//

Crematieresten gevonden in grafheuvel bij Doorn

Foto van een willekeurige grafheuvel
Foto van een willekeurige grafheuvel (CC0 - Romaine - wiki)

Tijdens onderzoek bij prehistorische grafheuvels in natuurgebied Stameren in Doorn hebben archeologen kleine stukjes van een gecremeerde overledene gevonden, samen met een scherf van een meegegeven pot én een stuk bewerkt vuursteen. Dat meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Het onderzoek is onderdeel van het gemeentelijke grafheuvelonderzoek in de Utrechtse Heuvelrug. Daarbij wordt bekeken welke van de ongeveer driehonderd grafheuvels in het landelijk informatiesysteem ook echte grafheuvels zijn. De vastgestelde grafheuvels dateren meestal uit de bronstijd en de ijzertijd. Tijdens het recente onderzoek werd in één van de heuvels een stukje van de oorspronkelijke grafkuil aangeboord en trof men dus resten van een gecremeerd persoon aan.

Aan de zijkant van een andere grafheuvel werden resten gevonden van een zogeheten bijzetting. Dat is een persoon die, honderden jaren na het oprichten van de grafheuvel, bij zijn of haar voorouder is bijgezet.

Ook interessant: Waar begint de Nederlandse geschiedenis?
Overzicht van boeken over de prehistorie

Bekijk meer over:

Archeologie, Nieuws, Prehistorie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: