Dark
Light

Cuypershuis ontvangt felicitatie-album architect Pierre Cuypers

Auteur:
1 minuut leestijd
Felicitatie-album voor architect Pierre Cuypers
Felicitatie-album voor architect Pierre Cuypers (Foto: Cuypershuis)

Het Cuypershuis in Roermond heeft een album ontvangen met daarin gelukwensen van De Haagsche Kunstkring aan architect Pierre Cuypers. De schenking is gedaan door een achterkleinzoon van de beroemde architect.

De Haagsche Kunstkring verzamelde voor Cuypers’ zeventigste verjaardag (in 1897) bijdragen van diverse architecten uit het buitenland. Volgens de titelpagina bevat het…

‘de betuiging van hulde HEM door zijn buitenlandsche kunstbroeders en vereerders gebracht.’

Onder andere architecten uit Londen, Boedapest, Wenen, Stockholm, Stuttgart en Moskou namen de moeite om Pierre Cuypers te feliciteren. Daarvoor ontvingen ze van de Haagsche Kunstkring een kaartje met de voorgedrukte titeltekst ‘Dr. P.J.H. Cuypers 1827 16-5 1897’. Sommige bijdragen zijn vanwege het handschrift lastig te ontcijferen en andere zijn moeilijk te lezen omdat ze bijvoorbeeld in het Hongaars of Zweeds zijn geschreven. Wat Het Cuypershuis betreft is echter duidelijk dat het gaat om een “tijdsdocument dat illustratief is voor het uitgebreide netwerk en de bewonderaars van Cuypers”.

Pagina met felicitatie uit Moskou
Pagina met felicitatie uit Moskou (Foto: Cuypershuis)

Cuypers-jaar

Het Cuypershuis vertelt het verhaal van architect en vormgever Pierre Cuypers (1827-1921), onder meer bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam. Het museum is gevestigd in zijn oorspronkelijke woonhuis en ateliers. In 1853 bouwde hij dit complex net buiten de Roermondse binnenstad. Dit jaar wordt uitgebreid stilgestaan bij de honderdste sterfdag van de architect.

Boek: Pierre Cuypers, architect 1827-1921

×