De illusie van beweging in de Griekse kunst ontrafeld

2 minuten leestijd
Panatheneïsche prijsamfoor met hardlopers - Allard Pierson Museum
Panatheneïsche prijsamfoor met hardlopers - Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft een tentoonstelling samengesteld over de ‘ilussie van beweging in de Griekse kunst’. Aan de hand van 150 objecten uit de eigen collectie en de Griekse collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden wil het museum antwoord geven op de vraag hoe de oude Grieken beweging suggereerden in hun kunst.

Ephedrismos groep
Ephedrismos groep
Het museum over de tentoonstelling Schijnbeweging, Illusie in de Griekse kunst:

“Tegenwoordig zijn we gewend dat stilstaande objecten de suggestie van beweging kunnen wekken. De oude Grieken waren in de zesde eeuw voor Christus pioniers op dit gebied, de eersten die in schilderingen en beeldhouwkunst beweging konden suggereren. Dit deden ze bijvoorbeeld door het weergeven van actielijnen bij wapperende gewaden en het inspelen op de verwachting en voorkennis van de kijker: iets gaat bewegen omdat de kijker het afgebeelde verhaal herkent.”

De tentoonstelling brengt volgens het Allard Pierson bij de bezoeker de verwondering terug die de oude Grieken destijds voelden toen ze voor het eerst te maken kregen met beelden die leken te bewegen.

Gelijktijdig met Schijnbeweging zijn nog twee tentoonstellingen te zien waarin het thema beweging een belangrijke rol speelt: Hellas in Holland 25 jaar later en Grieks toerisme in affichekunst.

In Hellas in Holland 25 jaar later ontmoet hedendaagse kunst een beweging die eeuwen geleden is ingezet. In samenwerking met de Stichting Griekse Cultuur Filotechnia presenteert het Allard Pierson Museum hedendaags werk van Griekse kunstenaars die 25 jaar geleden ook in het museum te gast waren. Jorgos Chronis, Toula Liasi, Christina Linaris-Coridou, Lefteris Olympios, Angelos Tassopoulos, Eleni Tzatzalos, Harris Varsakis, Yiannis Vellis en Dimitris Xanthopoulos waren toen opkomende Griekse kunstenaars uit Nederland die werken toonden geïnspireerd door het thema ‘oudheid’. Nu, 25 jaar later, sluiten ze aan bij het thema ‘beweging’ en wordt het oeuvre van deze kunstenaars door de tentoonstelling Schijnbeweging gevlochten.

Affiches

De presentatie van kleurrijke affiches van het Grieks Verkeersbureau geeft een beeld van de uiteenlopende affiches die zijn ontwikkeld om Griekenland te promoten. Van een retro affiche uit 1920 tot een recent voorbeeld uit 2001. Ook in deze presentatie heeft beweging een belangrijke rol gespeeld bij de keuze van de affiches.

De drie tentoonstellingen zijn te zien van 25 juni tot en met 6 september 2015.

Boek: Het oude Griekenland – Greg Owens

Poster of Acropolis and Apollo, artist: S. Polychroniadi, 1938, published by the Deputy Ministry of Press and Tourism
Poster of Acropolis and Apollo, artist: S. Polychroniadi, 1938, published by the Deputy Ministry of Press and Tourism

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×