De Kerstman is geen bedenksel van Coca-Cola. Hij komt voort uit onze eigen oer-Hollandse Sinterklaas en volgens sommigen kan hij zelfs gezien worden als een soort achter-achterkleinzoon van de Germaanse oppergod Wodan.

Volgens sommige verhalen gaat de traditie van Sinterklaas, en dus ook die van de Kerstman, eigenlijk terug op Odin of Wodan, de oppergod in de Noordse mythologie. Deze god van de oorlog en dood werd vaak afgebeeld met een lange witte baard brede hoed en rode mantel. Volgens de mythologische verhalen reisde deze Odin op een bijzonder paard genaamd Sleipnir, een achtpotig paard dat door de lucht kon draven. Hier zijn parallellen te zien met de Sinterklaas die met een schimmel over de daken wandelt en de Kerstman die met een door rendieren voortgetrokken arrenslee luchtreizen maakt om zijn cadeaus ook in de verste uithoeken af te kunnen leveren.
Sinterklaas transformeerde in Amerika tot Santa Claus. Aanvankelijk was hij daar net als in Nederland begin december actief. Later verplaatste hij zijn activiteiten naar oudejaarsavond en nog wat later werd hij actief op Kerstavond, zoals nu nog steeds. Vandaag de dag is de Kerstman over de hele wereld te vinden.

De Kerstman van Thomas Nast

Coca-Cola
Zoals in de inleiding gezegd: de Kerstman is niet bedacht door frisdrankgigant Coca-Cola. De wereldberoemde frisdrank en de bebaarde witte man zijn echter wel onlosmakelijk met elkaar verbonden. De relatie tussen de twee begon in 1931. Tot op dat moment werd de Kerstman al vaak getekend, maar een echte lijn zat er niet in. Soms werd hij heel dik en dan weer heel dun afgebeeld. Ook de uitstraling varieerde van boosaardig tot schaapachtig lief. In 1931 maakte de Amerikaanse reclame-tekenaar Haddon Sundblom (1899-1976) voor het eerst een afbeelding van de Kerstman voor Coca-Cola. Van Santa-Claus maakte hij een warme, vrolijke, vriendelijke, goedzak met rode blosjes op de wangen. En natuurlijk hield deze Santa erg van een specifiek drankje: Cola-Cola. Santa leent zich sowieso goed voor de commercie. Wist u bijvoorbeeld dat hij ook erg graag sigaretten rookt? Een aantal voorbeelden van de rokende Santa zijn hier te vinden.
De afbeelding sloeg aan bij de Amerikanen en werd uiteindelijk wereldwijd gebruikt. Tekenaar Haddon Sundblom maakte tot 1964 nog vele Santa Claus-afbeeldingen voor het frisdrankmerk. Volgens sommige verhalen zou Coca-Cola ook verantwoordelijk zijn voor de rode kleding van de Kerstman, maar dat is onzin. Al lang voordat Sundblom begon met het maken van zijn beroemde tekeningen, werd de goedgemutste oude man al in rode kleding afgebeeld.

Sundblom is inmiddels al lang overleden maar nog altijd zijn de Santa’s van Coca-Cola gebaseerd op zijn tekeningen. De frisdrankproducent pakt in december altijd groot uit met reclamecampagnes en steevast figureert hierin ook de zogenaamde Coca-Cola Santa.
Ded Moroz & Joulupukki

In Finland heeft men in plaats van de Kerstman Joulupukki. Deze naam verwijst naar het zogenaamde Joelfeest, een oud Germaans winterfeest dat na de kerstening van Europa moest plaatsmaken voor het christelijke kerstfeest. Joulupukki lijkt erg op de Amerikaanse Kerstman en woont in Lapland. In Zweden is hij bekend onder de naam julbocken: jul betekent Kerst en bocken geit, maar tegenwoordig heet hij jultomten, Kerstkabouter.