Dark
Light

De Limburger vergelijkt Holocaust-slachtoffer met omgekomen bootvluchteling

Auteur:
1 minuut leestijd
Frans Stoks: 'Toen treinen, nu schepen'
Frans Stoks: 'Toen treinen, nu schepen' (Twitter)

Abonnees van dagblad De Limburger kregen donderdag een bijzondere krant op de deurmat. De voorpagina toont de iconische foto van Settela Steinbach – het Sinti-meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Westerbork naar Auschwitz werd getransporteerd om vergast te worden – en een foto van een klein meisje dat onlangs als bootvluchteling overleed in de Middellandse Zee. Bij de foto’s staat de tekst: Toen treinen, nu schepen.

De foto hoort bij een artikel van redacteur Frans Stoks. In zijn artikel erkent de medewerker van De Limburger dat historische parallellen “nooit helemaal kloppen”. Toch vindt hij dat beide zaken – de vernietiging van mensenlevens tijdens de Holocaust en het overlijden van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee – met elkaar vergeleken kunnen worden.

Volgens hem heeft de foto van het verdronken meisje, van wie onbekend is wie het is en hoe ze heet, bijna hetzelfde iconische effect bewerkstelligd “als het beeld van haar bange leeftijdgenote in de transportwagon in 1944”. De redacteur:

“Hoe voorkomen wij dat over zeventig jaar onze kleinkinderen zich afvragen waarom wij een van de grootste tragedies van onze tijd op ‘Onze zee’ niet hebben weten te voorkomen?”

×