Aan de Oostduinlaan in Den Haag staat de oudste moskee van Nederland. Het gebouw is geopend in 1955. Hoe is de bouw tot stand gekomen?
Zendingswerk
Op 2 juli 1947 kwam de eerste islamitische missionaris in Nederland, Qudratullah Hafiz, naar Den Haag vanuit Pakistan namens de Ahmadiyya Gemeenschap.
Deze beweging stelde zich ten doel om ‘de gehele wereld te verenigen onder de banier van de Islam en de islamitische leerstellingen’. Omdat de volgelingen denken dat hun stichter, Mirza Ghulam Ahmad, een profeet is, worden leden van deze gemeenschap vervolgd door andere moslims.
Moskee
Den Haag was destijds al een stad met internationale allure, met haar vele ambassades en internationale instellingen. In eerste instantie waren andere geloofgemeenschappen in Den Haag niet zo blij met de komst van Hafiz.
Desondanks opende Muhammed Zafrullah Khan, een Pakistaanse rechter bij het Internationale Gerechtshof, op 9 december 1955 met een gebed, de Mobarakmoskee aan de Oostduinlaan.
Het gebouw was van oorsprong een bescheiden bakstenen gebouw in de stijl van de Delftse School, van de hand van Voorburgse architect Frits Beck.
In 1987 werd het gebouw in brand gestoken. De daders zijn nooit gepakt. In 2005 bestond de moskee 50 jaar en werd het op 2 juni 2006 bezocht door Koningin Beatrix. Uit deze periode stamt ook de minaret die er aan gebouwd is.
~ Michiel Coolen – Den Haag zoals het was
Bekijk hieronder een item van EenVandaag over het vijftigjarig bestaan van de moskee en een terugblik over hoe Nederlanders toen reageerden op de komst van Moslims: